RETRO RÁDIÓ

Háztáji finomságok a fővárosban is

Nagy érdeklődésre tartott számot az első, Húsvéti termelői vásár március végén a Rozmaring Kertvendéglőben, ahol a budapestiek is megismerhették a vidéki gazdák kínálatát. A sikeren felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek: ezzel egy rendezvénysorozatot indítanak útjára, aminek legfőbb célja, hogy a városi ember is visszataláljon a tömeggyártott termékektől a természetességhez. Ennek következő lépése a május 23-ai Pünkösdi termelői vásár.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.05.04. 14:00
III. kerület finomságok

Mi pótolhatja az éttermezést és a rendezvényeket a koronavírus idején? Ez a kérdés merült fel a Margit-szigetre néző, Duna-parti Rozmaring étterem és rendezvényház marketingesében, Szabó Ádámban, aki azért tért haza külföldről, hogy maga is beszálljon a 31 éves múltú családi vállalkozásba. Ekkor született meg a termelői vásár ötlete: a kerthelyiség ideális ahhoz, hogy teret biztosítson a budapesti vásárlók és a termelők találkozásának.

Az élményközpontú vásáron a hagyományos elkészítési módokból is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők
(Fotó: Metropol)

Közösséget építenek

„Az összefogásunk célja: egymást segítve juttatni el ezeket a minőségi termékeket a budapesti célközönséghez” – mondja Ádám, akinek ebben a regisztrált termelőkkel együttműködő online piactér, a zoldseges.com vált a legfontosabb partnerévé. „Fontosnak tartjuk, hogy az emberek visszataláljanak a tömeggyártott áruktól a természetességhez. Sokat jelent már az is, ha eljárunk a piacra, és egy-egy előre készített terméket lecserélünk valamire, ami autentikus. Én jobb szájízzel tenném azt a mézet a kávémba, amiről tudom, hogy egy negyedik generációs vállalkozás felhalmozott tudása van benne, mint azt, amit száz közül vettem le a polcról” – teszi hozzá Ádám.

A kerthelyiség ideális ahhoz, hogy teret biztosítson a budapesti vásárlók és a termelők találkozásának
(Fotó: Metropol)

A cél tehát nem csupán a termelők és áruik bemutatása: a szervezők szeretnének egy közösséget kialakítani a hasonló gondolkodású emberekből Budapesten, erősíteni az összefogást, az együttműködést. Ennek szerves része a termelői vásár, ami nagy területen áll rendelkezésre.

Programokkal tarkított piac

A vásárok különleges vonzereje, hogy abszolút élményközpontúak: többet kínálnak, mint egy piactér, ahol csak kiállítók vannak jelen. Egész napos elfoglaltságot nyújtott már az első alkalom is, a későbbiekben pedig egyre nagyobb teret kapnak majd a programok.

A május 23-ai, pünkösdi vásáron már olyan termelők és kézművesek is megjelennek, akik bemutatják, ők hogyan készítik el az ételeket, alapanyagokat. Az eseményt követően Ilyés-Szabó Anna mesemondóművész előadására is sor kerül, amire a helyszín külön jegyárusítást biztosít, de a vásárra való belépés továbbra is ingyenes. Emellett az érdeklődők több szabadtéri színház és előadó műsoraira vásárolhatnak kedvezményes árú jegyet.

Ezeket olvastad már?
Aranyszabály: így válaszd ki a tökéletes húsvéti sonkát

Aranyszabály: így válaszd ki a tökéletes húsvéti sonkát

Sajtkel: alias rakott kel – hús és rizs helyett sajttal, tojással – Képgaléria fázisfotókkal

Sajtkel: alias rakott kel – hús és rizs helyett sajttal, tojással – Képgaléria fázisfotókkal

Klasszikusok a Szamosban – A hegedűsök és a Dobos találkozása - Videó és képgaléria!

Klasszikusok a Szamosban – A hegedűsök és a Dobos találkozása - Videó és képgaléria!

Így lehet lapos a hasad – fogyókúra nélkül

Így lehet lapos a hasad – fogyókúra nélkül

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás