Ezt az alapvetően sült padlizsán és paradicsom alapú ételt még a Balkánon is többféleképpen készítik. A nyugati világ is kedveli, de mindenhol kicsit a saját szájízünk szerint variáljuk az összetevőket, azok arányát. Most a padlizsán és hús dominálta változatunkat ajánljuk, a fölös kalóriák elkerülése érdekében csökkentett burgonyamennyiséggel, besamelmártás nélkül. Vegetáriánusoknak darált hús helyett dinsztelt gombatölteléket javaslunk, esetleg több burgonyával.
50 dkg darált hús (marha vagy pulyka)
1 kg paradicsomszósz (ha van, házi)
1 kg padlizsán
2 gerezd fokhagyma
25 dkg burgonya
20 dkg sajt
zsiradék (tetszőleges)
só, bors, majoranna
A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, és héjastól felszeleteljük. Felforrósított serpenyőben, minden adagnál kevés olaj hozzáadásával a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.
Ezzel párhuzamosan 3 kanál zsiradékon odatesszük a darált húst az összetört fokhagymával és fűszerekkel dinsztelni. Ha megpirítottuk egy kicsit a húst, ráöntjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy kicsit hagyjunk meg a rakottas tetejére, és fedő alatt puhítjuk takarékon. Amíg a húst és a padlizsánt előkészítjük, felszeleteljük a hámozott, mosott burgonyát is. Ha mindez kész, a sütőtálunk aljára elterítjük a besózott burgonyaszeleteket, erre jön a paradicsomos darált hús fele egyenletesen elosztva, majd a sült padlizsánszeletek fele egymás mellé. Ekkor sózzuk picit.
A padlizsánokra rátesszük a darálthús-töltelék másik felét, ezt reszelt sajttal hintjük, betakarjuk a maradék padlizsánszeletekkel, és ráöntjük a meghagyott paradicsomszószt. Mehet a 150 fokos (alsó/felső) sütőbe. Ha nem akarjuk, hogy megégjen a teteje, akkor az elején takarjuk be alufóliával, majd ha összesült, a végén pirítsuk kicsit nélküle.
A krumplit nyersen adjuk hozzá az ételhez, így roppanós lesz a halmazállapota, és az íze is gazdagabb, hogy együtt sül a többi összetevővel.
A padlizsánszeleteket nem sózzuk az előpirításkor, mert akkor pluszvizet enged és összeesik. Majd csak a rétegezéskor hintjük rá a sót.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre