Aki a padlizsánt szereti, az a muszakát is – itt egy tuti recept!





Ezt az alapvetően sült padlizsán és paradicsom alapú ételt még a Balkánon is többféleképpen készítik. A nyugati világ is kedveli, de mindenhol kicsit a saját szájízünk szerint variáljuk az összetevőket, azok arányát. Most a padlizsán és hús dominálta változatunkat ajánljuk, a fölös kalóriák elkerülése érdekében csökkentett burgonyamennyiséggel, besamelmártás nélkül. Vegetáriánusoknak darált hús helyett dinsztelt gombatölteléket javaslunk, esetleg több burgonyával.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.23.
padlizsán változatosan

Hozzávaló 4 személyre

Sok sült padlizsánnal! (Szerző felvétele)

50 dkg darált hús (marha vagy pulyka)

1 kg paradicsomszósz (ha van, házi)

1 kg padlizsán

2 gerezd fokhagyma

25 dkg burgonya

20 dkg sajt

zsiradék (tetszőleges)

só, bors, majoranna

A friss bazsalikomlevél megbolondítja a paradicsomos ételt (Szerző felvétele)

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, és héjastól felszeleteljük. Felforrósított serpenyőben, minden adagnál kevés olaj hozzáadásával a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.

Serpenyőben, sózás nélkül elősütjük a padlizsánt (Szerző felvétele)

Ezzel párhuzamosan 3 kanál zsiradékon odatesszük a darált húst az összetört fokhagymával és fűszerekkel dinsztelni. Ha megpirítottuk egy kicsit a húst, ráöntjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy kicsit hagyjunk meg a rakottas tetejére, és fedő alatt puhítjuk takarékon. Amíg a húst és a padlizsánt előkészítjük, felszeleteljük a hámozott, mosott burgonyát is. Ha mindez kész, a sütőtálunk aljára elterítjük a besózott burgonyaszeleteket, erre jön a paradicsomos darált hús fele egyenletesen elosztva, majd a sült padlizsánszeletek fele egymás mellé. Ekkor sózzuk picit.

Összesült! (Szerző felvétele)

A padlizsánokra rátesszük a darálthús-töltelék másik felét, ezt reszelt sajttal hintjük, betakarjuk a maradék padlizsánszeletekkel, és ráöntjük a meghagyott paradicsomszószt. Mehet a 150 fokos (alsó/felső) sütőbe. Ha nem akarjuk, hogy megégjen a teteje, akkor az elején takarjuk be alufóliával, majd ha összesült, a végén pirítsuk kicsit nélküle.

Tuti tipp

Ennyi és kész! (Szerző felvétele)

A krumplit nyersen adjuk hozzá az ételhez, így roppanós lesz a halmazállapota, és az íze is gazdagabb, hogy együtt sül a többi összetevővel.

+1 tipp

Héjastól karikázzuk (Szerző felvétele)

A padlizsánszeleteket nem sózzuk az előpirításkor, mert akkor pluszvizet enged és összeesik. Majd csak a rétegezéskor hintjük rá a sót.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás