Budapesten a Nagy Diófa utca 32-ben kóstolhattuk először az Irán Cukrászda egzotikus édességeit, ma már a Wesselényi 34. szám alá is beugorhatunk, ha különleges keleti süteményekre vágyunk. Annál is inkább, mert ezek alapvetően nem búzalisztből készülnek, hanem rizs, kukorica, esetleg csicseriborsó alapúak, így aztán eleve kedveznek a gluténmentesen táplálkozók számára. Sőt, a tejterméket nem fogyaszthatóknak is van itt keresnivalójuk, hiszen a krémes édesköltemények töltelékeit növényi tejszínből készítik.
A Nagy Diófában az ember azt sem tudja, mivel kezdje. Szerencse, hogy nem is lehet egyszerre mindent megkóstolni, mert mindegyik darab igen tömény. A pult mögött álló iráni fiatalember javaslatára a csicseriborsólisztből készült kekszet választjuk, és mellé egy kardamonos baklavát, mivel a szeszélyes és szeles április egyik mellékhatása a fejfájás.
„Mi ezt gyógyszerként esszük! A kardamon egy csoda, és még finom is. Ehhez hasonló varázslat az iráni méz, ami minden sütinkben benne van. Ez nem szemcsésedik össze, folyékony és selymes marad a sütemények tetején is” – tudjuk meg a magyart „konyhanyelven” tökéletesen beszélő eladótól.
A különleges ízvilágú keleti édességekben a méz és a kardamon mellett a sáfrány is gyakran használatos – csakúgy mint a kókusz, a dió, a pisztácia a fahéj vagy a vanília.
Az ár sem elhanyagolható szempont, a kekszféleségeknek 100 forint darabja, aztán következik a 200-as, 300-as kategória, majd a baklavák számtalan fajtája 400 forintos egységáron, illetve a növényi krémes torták, amelyek közül 500 forintért válogathatunk kedvünkre.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre