Vidéki rokonlátogatások első számú sütiélménye a mézes krémes. Nem volt ünnep e nélkül. A falusi lelemény egyik csodája, amely olcsó és egyszerű alapanyagokból létrehozza azt az ízt, ami vetekszik a legdrágább diós, mákos finomságokkal. Létezik a grízes és a vaníliapudingos változata, egyik jobb, mint a másik. Nem lehet választani, ezért kétfélét csinálunk: az egyik a fehér tetejű, a másik a fekete lesz a sakktáblatálon.
Hozzávaló 2×4 lapos adaghoz
1 kg búzaliszt
12 dkg zsír (vagy kb. 30 dkg margarin)
4 egész tojás
30 dkg cukor
4 evőkanál olvasztott méz
Először a tojást, a zsírt, a cukrot és a mézet összedolgozzuk – kézzel vagy géppel. Azután fokozatosan hozzágyúrjuk a lisztet, és a kéz melegével formázzuk. A tésztabuckát deszkára borítjuk, mérleg segítségével két egyenlő részre osztjuk, majd a két buckát is, egyenként 4 részre. Így 8 tésztarészünk lesz, amit egyenként kinyújtva megzsírozott tepsi fenekén kisütünk (közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt). Ha aranysárgára sült, késsel lehúzzuk a tepsiről, a lapokat egymásra halmozzuk. Négy lapot grízes krémmel, négyet pudingossal töltünk, ennek tetejére étcsokit is teszünk. Mindkét tepsi mehet a hűtőbe 1-2 napra, hogy vajpuhává összeálljon!
1 liter tej
10 dkg gríz (búzadara)
20 dkg vaj
25 dkg cukor
vaníliás cukor
4 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg cukor
20 dkg vaj
vaníliás cukor
25 dkg étcsokoládé
A tejet elkezdjük melegíteni, és az edényből kivett kevés tejjel külön tálban csomómentesen elkeverjük a grízt, majd folyamatos keverés mellett ezt az egészet visszacsorgatjuk a forrósodó tejbe, amit aztán addig kavargatunk, amíg elkezd sűrűsödni. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük a cukrot, és azt is belefőzzük. Hagyjuk kihűlni. Majdnem hidegen – az nem baj, ha kicsit még langyos – kiveszünk belőle egy kis adagot és külön keverőtálban ezt összedolgozzuk a vajjal, gépi habverő segítségével, majd ehhez a csomómentes masszához adjuk kisebb adagokban, folyamatosan keverve a többi krémet, közben vaníliával ízesítjük. Három részre osztva betöltjük a 4 mézeslapot. Ennek a tetejére nem kerül semmi. A sakktáblán ezek a fehér kockák.
Ezt ugyanúgy főzzük, mint a grízes krémet. A négy lap betöltése után ennek a tetejére felolvasztjuk az étcsokit, és langyosan, egyenletesen elterítjük rajta.
Aki nagyon krémesen szereti a mézes krémest, nyugodtan készítsen dupla adag krémet! Nem fogja megbánni!
Ez a süti laktózmentes és diabetikus verzióban is elkészíthető, laktózmentes tejjel, nyírfacukorral helyettesítve.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre