A fasírt igazi jó magyar étel, nem véletlen, hogy sokan szeretjük. Sajnos nem mindenki élvezheti eredeti összetevőivel, de ha a zsömlét nyers zöldséggel helyettesítjük, és még az olajban sütést is kiváltjuk, akkor a szénhidráttartalmat csökkentve és a pluszban bevitt zsiradékot elhagyva, a különféle ételallergiákkal és egészségügyi problémákkal küzdők is egy jóízű hasonmást ehetnek.
A sütőben sült karfiolos húsgolyó könnyű, szaftos és ropogós. Bármilyen zöldségkörettel tökéletes ebéd vagy vacsora. Mi sült padlizsánszeletekkel és majonézes céklasalátával szeretjük a legjobban.
40 dkg darált hús (marha vagy pulyka vagy sertés – lehet vegyesen is)
20 dkg nyers darált karfiol
1 tojás
3 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény
10 dkg szezámmag
A darált húsba belekeverjük a darált karfiolt, hozzáadjuk a nyomón áttört fokhagymát, a tojást, fűszereket, és összedolgozzuk. A szezámmagból szórunk hozzá annyit, hogy gombócolható legyen a massza. Vizes kézzel golyókat formálunk, ízlés szerint a tetejére is szórhatunk szezámmagot. Picit megolajozott tepsiben, közepes hőfokon megsütjük (villapróba) és, ha már kész a hús, enyhén rápirítunk a tetejére.
Ha épp nincs otthon karfiol, nyugodtan készíthetjük azonos mennyiségű nyers répával, karalábéval vagy cukkinivel.
Én szilikon muffinformában sütöm, így adott a mérete a golyóknak, és még plusz zsírozni sem kell a tepsit.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre