Ezt a könnyű és zamatos, élesztőmentes almás fánkot - valamelyik verzióban - mindenkinek ajánljuk!
Idén sajnos elmaradt a báli szezon, a naptári idő szerint viszont elérkezett a farsang farka. Az utolsó hétvégére egy élesztő nélküli, nem dagasztos-kelesztős, könnyedebb, almabázisú kráflit, el nem szúrható fánkot ajánlunk. A glutén-érzékenyek kedvéért kipróbáltuk a rizslisztes, (tejérzékenyeknek növényi joghurttal), kristálycukrot helyettesítő változatot is. Megérte: az íze kifogástalan – maradéktalan fánkélmény!
450 g natúr joghurt
2 joghurtos pohár búzafinomliszt
3 egész tojás
3 db alma reszelve
3 evőkanál cukor (kristály, barna vagy nyírfa)
1 bio citrom reszelt (kezeletlen) héja és leve
1 kis flakon rumaroma
fél csomag sütőpor (vagy megfelelő mennyiségű étkezési szódabikarbóna)
mazsola vagy kandírozott narancsdarabok (kihagyható)
fahéj ízlés szerint (nem kötelező)
150 g natúr joghurt (vagy növényi)
2 joghurtos pohár barna és fehér rizsliszt vegyesen
2 egész tojás
1,5 evőkanák cukor (eritrit)
2 db közepes alma reszelve
Fél bio citrom reszelt (kezeletlen) héja és leve
1 kis flakon rumaroma fele
l csomag sütőpor harmada (vagy megfelelő mennyiségű étkezési szódabikarbóna)
mazsola vagy kandírozott narancsdarabok (kihagyható)
fahéj ízlés szerint (nem kötelező)
A hozzávalókat kézi habverővel összedolgozzuk egy mély keverőtálban. Amíg az olajat 140-150 fokra felmelegítjük, betesszük a masszát a hűtőbe. Ha mindkét verziót készítjük, akkor először a menteset süssük ki. Egy evőkanálnyi masszát beleengedünk a forró olajba, és közepes lángon, forgatva aranybarnára sütjük, Természetesen annyi fánkot szaggatunk egyszerre, amennyi „kényelmesen” elfér egymás mellett a lábosban Ha kész, szalvétával bélelt edénybe tesszük, hogy felszívja az olajat. Amikor picit kihűlt, fahéjas vagy sima porcukorban megforgatjuk, de „pucéran” is finom, ha nem akarjuk pluszban cukrozni.
Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, mert úgy a darabossága miatt töltelékes hatása lesz a fánkunknak.
Amikor a masszát becsorgatjuk az olajba, a reszelt alma, mazsola darabok kibújhatnak, és külön kezdenek sülni, ezeket érdemes kis szűrővel kihalászni az olajból, mert egyrészt, ha meghűl, nagyon finom morzsacsemege, másrészt nem teszi tönkre az olajat a sok lerakódott fánkforgács.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre