Te is Törley-vel koccintasz szilveszterkor? Ezt biztos nem tudtad róla - Videó!





Törley József, a magyar pezsgőgyártás atyja majd másfél évszázada nyitotta meg gyárát Promontor-Budafokon, ahol ma is világszerte ismert italok készülnek.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.12.31.
XXII. kerület Törley

Törley József 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be Promontor-Budafokon indított vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Ezzel kezdetét vette a világhírűvé vált magyar pezsgőgyártás, amelynek története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza.

1 üvegTörley-történet (Fotó: Metropol)

A Törley Pincészetben Lőrik Tamás, a pinceséták vezetője kalauzolta a Metropolt.

A márkamenedzsertől megtudtuk, hogy amikor Törley József hazatért Magyarországra, kereskedelmi szempontból nagyon fontosnak tartotta, hogy a vendéglátóhelyekkel jó kapcsolatot ápoljon. Ezért ezek számára gravírozott poharakat, számolócédulákat, menükártyákat biztosított, és ezzel egyszersmind mecénásként a hazai művészeket is támogatta, hiszen a kor legnevesebb grafikusait bízta meg ezekkel a feladatokkal.

Lőrik Tamás (Fotó: Metropol)

Strómanokkal népszerűsítette a pezsgőjét

- A magyar vendéglátóhelyek többségében nagyon örültek, hogy magyar pezsgőt is lehet majd kapni, de akadtak olyanok, ahol azt mondták: ők csak azért sem tartanak Törleyt. Természetesen Törley József nem hagyta ezt annyiban. Ezekre a helyekre úgynevezett strómanokat küldött be, akiknek az volt a feladatuk, hogy hangos szóval Törley pezsgőt rendeljenek. Ha az adott helyen nem tudták őket kiszolgálni, akkor elkezdtek még harsányabban reklamálni: micsoda hely ez, itt nincs Törley pezsgő!? „Na, ide sem jövünk soha többet!” Amikor egy vendéglátós ezt a mondatot többször meghallgatta egy héten, akkor általában úgy döntött, hogy csak felkerül az itallapra egy-egy Törley-tétel.

Minden, ami pezsgő: A-Z-igFotó: Metropol

Palackok Budapesttől Frankfurtig

Lőrik Tamás – ha éppen nincs vírushelyzet - egyéni vagy csoportos – pincesétákat tart az Anna utcai Törley Látogatóközpontban és a háromszintes, nyolcezer négyzetméternyi pincerendszerben.

Rázóállványon a palackok (Fotó: Metropol)

- A legfelső szinten a tradicionális pezsgőink készülnek, változatlanul, az eredeti eljárással, rázóállványon, kézi forgatással. Itthon nagyságrendileg 7 millió palack pezsgőt gyártunk évente. Ha ezt szorosan egymás mellé elhelyeznénk egy autópályán, akkor innentől Münchenig érne a sor. Ha ehhez hozzátesszük az export tevékenységünket is, akkor már Frankfurtig jutunk. Tamás hozzáteszi, a világban az északi országokban különösen népszerű a Törley pezsgő.

A Zsolnay terem ma rendezvényközpont (Fotó: Törley)
Hajdan a Zsolnay-teremben volt a gyártási folyamat egyik állomása, a kiseprűzés fagyasztással- más néven degorzsálás (Fotó: Metropol)

Észtországtól Vietnamon át Nigériáig

- Az észt lakosság 1 millió 400 fő, ők nagyságrendileg 1,1 millió palack pezsgőt fogyasztanak el éves szinten. Az északiakon kívül igazi különlegesség még Vietnam, ahol a Charmant Rouge édes vöröspezsgőt kedvelik a legjobban, de a facebookon önálló Torley Nigeria oldal is van, itt idén a Törley Excellence Chardonnay Extra Dry fehér, a Törley Excellence Rosé száraz, valamint a Törley Excellence Sárgamuskotály édes fehér pezsgőt ajánlják a szilvesztei koccintáshoz. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nagymúltú magyar pezsgőgyár márkamenedzsere melyik palackból visz haza az új évre. -A Törley Chardonnay Nyerspezsgő Brut Nature (Méthode Traditionnelle) is nagy kedvenc otthon, de ezúttal a Törley Chardonnay Brut pezsgővel kívánunk egymásnak Boldog, Vírusmentes Új esztendőt!

Másfélszázados cégtörténelem

Az ifjú Törley József (Fotó: Törley)

A gyár az alapító (1882.), Törley József (1858-1907.) halála után az örökösök irányítása alatt is tovább virágzott, 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A trianoni békeszerződést követően a forgalom jelentősen csökkent. A ’30-as években a pezsgők iránti kereslet újból növekedett, de a sikert végül a második világháború megtörte.

Látkép a hajdani Törley gyárról (Fotó: Törley)

A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott. A gyártás 1951-ben indult meg újra, s a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára az Unicum Likőrgyár felügyeletével. 2005-ben jött létre Törley Holding, amellyel 2010-ben előbb a Walton, majd 2013-ban a François pincészetet bekebelező György-Villa és a Hungarovin átalakulásával létrejött Szent István Korona is egyesült. Végül 2014-ben a Hungaria is fúzióra lépett a Törleyvel, ami így a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás