Így készítsd el a Sümegit, az ünnepi csupa csoki-dió tortát - Videó!

Ha ünnep, akkor Sümegi! Íme, egy alapból gluténmentes, csupa dió-csokitorta. Annál jobb, minél több ideje van összeállni, próbáljuk meg kivárni és kibírni, hogy ne faljuk fel idő előtt!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.12.19.
Sümegi

Egy régi, családi recept alapján készül az erdélyi Sümegi torta. Ez az ínyencség az ünnepi asztal koronája. A tésztájában nincs liszt, tehát a gluténérzékenyek eleve fogyaszthatják. A főzött csokikrémben használhatunk laktózmentes vajat, és a cukrot is helyettesíthetjük eritrittel, de az eredeti cukormennyiséget is csökkenthetjük, hogy a különböző diétákkal élők is megkóstolhassák.

Fodor-féle Sümegi torta (Fotó: Metropol/Sáfár Tibor)

A Sümegi készítése közben több kísértést is ki kell állnunk. Már az úgynevezett tésztája is olyan finom, a darált dió a tojáshabbal, hogy ügyelni kell, a háziasszony ne kóstolgasson el belőle túl sokat, mielőtt még a tepsibe kerül. A főzött csokikrémet ugyancsak nem könnyű megállni, hogy ne hagyjunk a kelleténél többet az edényben, amit majd kiskanállal „takarítunk tisztára”.

Egy szelet tömény csoki dióval (Fotó: A szerző felvétele)

A Sümegi minél többet áll, annál finomabb lesz, a dió és a csokoládé teljes ízharmóniába érik – már, ha megéli, mert általában az első megvágáskor elfogy. Nem baj, érdemes újat csinálni!

Habtésztához

5 tojás fehérje

30 dkg darált dió

20 dkg cukor

Összerakjuk a rétegeket a téglalap alakú tortához (Fotó: Metropol)

Csokikrémhez

5 tojás sárgája

20 deka cukor

25 dkg vaj

25 dkg étcsoki (min 50%-os)

ízlés szerint holland kakaópor

darabos dió

Íme, a tökéletes tojáshab Ószeres Frici üstjében (Fotó: Metropol)

Elkészítés

Diós habtészta

Érdemesmegvárni, míg összeáll a torta (Fotó: Metropol)

A tojásfehérjét egy mély keverőtálban (legjobb a rézüst!) kemény habbá verjük, majd fokozatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig dolgozunk rajta, míg a cukor már egyáltalán nem ropog. A kemény habba keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a darált diót, majd a kivajazott, darált dióval megszórt téglalap alakú tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk. Langyos, a közepesnél alacsonyabb hőfokú sütőben szikkasztva sütjük aranybarnára, félropogósra. Amint kivesszük, hosszában 3 részre vágjuk, és így három keskeny téglalapunk lesz a nagyból, kiszedjük a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Ha a tészta és a krém is szobahőmérsékletű már, akkor betöltjük a három szintet csokikrémmel, és a külsejét is bevonjuk. Villával díszítjük, tetejére egész vagy darabos diót teszünk. Legalább egy napig hagyjuk pihenni, de nagyon sokáig eláll.

A három részre vágott tésztát laponként kiszedjük a tepsiből (Fotó: Metropol)

Csokikrém

A tojás sárgáját a cukorral gőz fölött vagy takarék hőfokon géppel kikeverjük krémesre, úgy hogy a cukor egyáltalán ne ropogjon benne. Fakanálra váltunk, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat, a csokit, és ízlés szerint 1-2 kanál holland kakaóport, ezt egyenletesen elkeverjük, hagyományos kézi habverő segítségével. Ha rottyant egyet a főzött csokikrém, hagyjuk kihűlni. Amikor szobahőmérsékletű, elektromos kézi mixerrel habosra keverjük, ha túl sűrű a massza, pici vizet adva hozzá, hogy kenhető legyem a krém.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás