Ha ünnep, akkor Sümegi! Íme, egy alapból gluténmentes, csupa dió-csokitorta. Annál jobb, minél több ideje van összeállni, próbáljuk meg kivárni és kibírni, hogy ne faljuk fel idő előtt!
Egy régi, családi recept alapján készül az erdélyi Sümegi torta. Ez az ínyencség az ünnepi asztal koronája. A tésztájában nincs liszt, tehát a gluténérzékenyek eleve fogyaszthatják. A főzött csokikrémben használhatunk laktózmentes vajat, és a cukrot is helyettesíthetjük eritrittel, de az eredeti cukormennyiséget is csökkenthetjük, hogy a különböző diétákkal élők is megkóstolhassák.
A Sümegi készítése közben több kísértést is ki kell állnunk. Már az úgynevezett tésztája is olyan finom, a darált dió a tojáshabbal, hogy ügyelni kell, a háziasszony ne kóstolgasson el belőle túl sokat, mielőtt még a tepsibe kerül. A főzött csokikrémet ugyancsak nem könnyű megállni, hogy ne hagyjunk a kelleténél többet az edényben, amit majd kiskanállal „takarítunk tisztára”.
A Sümegi minél többet áll, annál finomabb lesz, a dió és a csokoládé teljes ízharmóniába érik – már, ha megéli, mert általában az első megvágáskor elfogy. Nem baj, érdemes újat csinálni!
Habtésztához
5 tojás fehérje
30 dkg darált dió
20 dkg cukor
Csokikrémhez
5 tojás sárgája
20 deka cukor
25 dkg vaj
25 dkg étcsoki (min 50%-os)
ízlés szerint holland kakaópor
darabos dió
Elkészítés
Diós habtészta
A tojásfehérjét egy mély keverőtálban (legjobb a rézüst!) kemény habbá verjük, majd fokozatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig dolgozunk rajta, míg a cukor már egyáltalán nem ropog. A kemény habba keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a darált diót, majd a kivajazott, darált dióval megszórt téglalap alakú tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk. Langyos, a közepesnél alacsonyabb hőfokú sütőben szikkasztva sütjük aranybarnára, félropogósra. Amint kivesszük, hosszában 3 részre vágjuk, és így három keskeny téglalapunk lesz a nagyból, kiszedjük a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Ha a tészta és a krém is szobahőmérsékletű már, akkor betöltjük a három szintet csokikrémmel, és a külsejét is bevonjuk. Villával díszítjük, tetejére egész vagy darabos diót teszünk. Legalább egy napig hagyjuk pihenni, de nagyon sokáig eláll.
Csokikrém
A tojás sárgáját a cukorral gőz fölött vagy takarék hőfokon géppel kikeverjük krémesre, úgy hogy a cukor egyáltalán ne ropogjon benne. Fakanálra váltunk, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat, a csokit, és ízlés szerint 1-2 kanál holland kakaóport, ezt egyenletesen elkeverjük, hagyományos kézi habverő segítségével. Ha rottyant egyet a főzött csokikrém, hagyjuk kihűlni. Amikor szobahőmérsékletű, elektromos kézi mixerrel habosra keverjük, ha túl sűrű a massza, pici vizet adva hozzá, hogy kenhető legyem a krém.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre