Kiadós ostoros kalács

Négy unoka nagymamája, a 62 éves volt tanárnő, Török Sándorné küldte be édes receptjét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.18.
Olvasói recept

„A keresztfiamék jöttek hozzánk vendégségbe, arra gondoltam, hogy a gyerekek miatt egy kiadós sütit kéne csinálni. Mit ne mondjak, ízlett mindenkinek, szerintem nagyon hamar el is fogyott.„ írta a recepthez mellékelt levelében Török Sándorné.

Fotó: Metropol

Hozzávalók:

A tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 2-3 dl tej, 2 evőkanál étolaj, 3 kanál kristálycukor, csipet só

A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2-3 evőkanál kakaópor, 3 tojásfehérje

Ár: 2000 forint

Elkészítési idő: 1,5 óra

Fotó: Olvasói fotó

Elkészítés:

  • Az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük.

  • Készítsük el a krémet, a margarint a porcukorral gépi habverővel keverjük ki, adjunk hozzá a kakaóport és a három tojásfehérje felvert habját is.
  • Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6 felé, egyesével nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra, kenjük meg a kakaós krémmel, tekerjük fel és 3-3-at fonjunk össze.
  • Helyezzük a kalácsokat zsírozott, lisztezett tepsibe. kb 37*25 cm. Pár percet még a tepsiben is keleszthetjük.
  • Sütés előtt kenjük le tojással, majd sütés közben még egyszer átkenhetjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb, 10 percig, majd takarékon további 25 percig.
  • Tipp

    Ha igazán édesszájúak vagyunk, akkor szórhatunk porcukrot is a tetejére.

    Tudta?

    Az ostoros kalács egy a hétköznapinál dúsabbra, finomabbra készített kalács, amit lakodalmakra sütöttek a Jászságban. Ezen a tájegységen a szűcs mesterség népszerű foglalkozás volt. A szűcsök az ostorok végére vékony bőrből csattanós bojtot fontak, ennek a fonásából ered a kalács elnevezése: ”ostoros„.









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás