Portelekiné Helbich Anna olvasónk Szent Mihály Napra készített hagyományos főztje receptjét osztotta meg velünk. „Nálunk az öregek és a fiatalok egyaránt szeretik: laktató, ízes, és nem egy költséges étel, hiszen sváb”.
Babfőzelék sós macival hozzávalók 4 főre
Babfőzelék
25dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 15dkg füstölt tarja, babérlevél, só, fekete bors. Rántáshoz: zsír, liszt, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, fűszerpaprika
Sós maci
50 dkg liszt, só, 2 dkg élesztő vízben felfuttatva, 1 tojás, 6 ek. olvasztott zsír, langyos víz
Elkészítés
Babfőzelék
Babot éjszakára beáztatni, leöblíteni. Lábosba: bab, apróra vágott hagyma, füstölt tarja, só, bors, babérlevél, víz. Főzni, míg a bab megpuhul, majd berántani. Tálaláskor ízlés szerint ecet, tejföl.
Sós maci
A hozzávalókat bedagasztani, 3 felé osztani, megformázni, 10 percig pihentetni. Egyenként kicsit hosszúkásra sodorni, olvasztott zsírral megkenni, feltekerni, megcsomózni. Kizsírozott lábosba tenni (öntött vas), megkeleszteni. 1,5 dl vízet 1 ek. zsírral, 1 kk. sóval felforralni, ezzel leönteni a megkelt tésztát. Gyenge tűzön lefedve kicsit rotyogtatni. 190C fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütni. Jó étvágyat!
Tépjük a macit!
Ha megsült a sós maci, a lábost 10 percre vizes ruhára állítva pihentessük, utána lehet tálra borítani. A maciból tépni kell, nem vágni!
Van egy ínycsiklandozó receptje, amelyet mindenki dícsér, és még a pénztárcát is kíméli? Mutassa meg, hogyan készíti! Küldje el nekünk a megjelent receptek leírásához hasonlóan, és a legjobbakat megjelentetjük. A fogás ára maximum 2000 forint legyen, és csak saját készítésű fotókat várunk, egy rövid kísérőszöveggel. Küldje el e.mail címünkre:[email protected]
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre