RETRO RÁDIÓ

Filmklub: Felvétel indul! - Gönyey Sándor, K. Kovács László és Basilides Ábris filmjei





Válogatás a Néprajzi Múzeum Filmarchívumának korai filmjeiből, a filmkészítés némafilmes korszakától, az 1930-as évektől.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.07.
film

Hogyan tehetők örökkévalóvá a folyamatos mozgásban lévő kulturális jelenségek, hagyományok? Miként lehet a különböző földrészek, régiók népeinek szokásait, életmódját nemcsak rögzíteni, hanem lendületükben, impulzivitásukban az utókor számára megőrizni, átadni?

Fotó: facebook

A 150 éves Néprajzi Múzeum, a néprajztudomány mindig is élen járt abban, hogy a legfrissebb technológiákat kutatásai, gyűjteményi munkája során is alkalmazza: elegendő a gramofon és a népzene kutatás inspiratív kapcsolatát feleleveníteni! A Néprajzi Múzeum gyakorlatába a hanghoz hasonlóan nagyon gyorsan beépültek a különböző képrögzítő eljárások is: a néprajzi gyűjtőutakon a fényképezés mellett az 1930-as évektől a mozgófilmen való dokumentálás is megjelent. A többségükben keskeny filmre készült néprajzi filmfelvételek ma a múzeum filmarchívumának jelentős részét teszik ki, miközben a filmkészítés és dokumentálás ma is aktív része a múzeumi munkának.

Az ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP vetítés sorozat nemcsak a Filmgyűjtemény különleges darabjaiból válogat, hanem a különböző korszakok, technikai eljárások lehetőségeiről is képet ad, előhívva egy-egy mára letűnt világ örökké velünk maradó mozgó képeit. Olyan régi életformák elevenednek meg a filmeken, mint a halászat vagy a pásztorkodás.

Bevezeti: Csorba Judit
Jegyárak
Teljes árú: 1200 forint
Kedvezményes (6–26 év között és 62 év felett): 600 forint
Időpont: december 7., 16.30–18.00
Helyszín: Néprajzi Múzeum Moziterme





 





Ezeket olvastad már?
Tavaszi piknik Etyeken

Tavaszi piknik Etyeken

A fermentálás művészete – Ogura Hiraku elárulja a szaké titkait is

A fermentálás művészete – Ogura Hiraku elárulja a szaké titkait is

Borkultúra – Organikus borok és dzsesszzene

Borkultúra – Organikus borok és dzsesszzene

Belvárosi Töltött Káposzta és Palacsinta Fesztivál

Belvárosi Töltött Káposzta és Palacsinta Fesztivál

Top hírek

program

Tavaszi piknik Etyeken

Ami biztosan várható: finom borok, zeneszó, virágillat, ínycsiklandó falatok, kézműves termékek és a környék pincészeteinek színe-java.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás