Rántott finomságok jöhetnek? 5 zseniális receptet mutatunk

A magyar emberek legszívesebben mindent kirántanának.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.01.
Módosítva: 2024.09.01.
Rántott recept receptek

Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát, vagy a savanyú uborkát – írja a Fanny Magazin.


Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél rizskörettel 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél 
  • só 
  • 250 g rizs 
  • 400 ml olaj a sütéshez 
  • 400 g vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica) 
  • 12 szelet sonka (kb. 180 g) 
  • 12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 250 g)
  • liszt, kb. 4 db tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz 

1. A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki. 

2. Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.

3. A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.

4. A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

5. A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.

Rántott savanyú uborka kapros mártogatóval 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 12 db savanyú uborka (6-9 cm-es) 
  • liszt, kb. 4 db tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz 
  • 400 ml olaj a sütéshez 
  • 1 kis csokor kapor 
  • 300 g natúr joghurt 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • só 
  • tetszőleges saláta a tálaláshoz 

1. A savanyú uborkákat hosszában vágjuk ketté, majd konyhai papírtörlővel alaposan itassuk le róluk a nedvességet.

2. A felezett uborkákat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük az uborkákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

3. A kaprot mossuk és szárítsuk meg, szárazzuk le, és aprítsuk finomra. Keverjük össze a joghurttal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval.

4. Tálaljuk a rántott uborkákat a joghurtos mártogatóval és a megmosott salátával.

Szezámos rántott répa majonézes mártogatóval 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 4 db nagyobb, vastagabb sárgarépa (kb. 600 g) 
  • liszt, kb. 4 db tojás, zsemlemorzsa és kb. 4 evőkanál szezámmag a panírozáshoz 
  • 400 ml olaj a sütéshez 
  • 200 g görög joghurt 
  • 100 g majonéz
  • őrölt fekete bors 
  • 1 kis csokor snidling 
  • tetszőleges saláta a tálaláshoz 

1. A sárgarépákat mossuk és hámozzuk meg. Ezután először keresztben vágjuk ketté mindet, majd az így kapott darabokat vágjuk hosszában 3-3 hasábra. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, majd főzzük benne puhára a répákat. Szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra.

2. A répadarabokat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a répákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

3. A görög joghurtot keverjük ki a majonézzel, ízesítsük kevés sóval és borssal. A snidlinget mossuk meg, töröljük szárazra, aprítsuk finomra, és keverjük a mártogatóhoz. Tálaljuk a répa mellé, tetszőleges salátával kínálhatjuk.

Rántott paradicsom sonkás-tejfölös tésztasalátával

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 8 db közepes méretű paradicsom (kb. 1 kg) 
  • só 
  • 250 g penne tészta 
  • 250 g tejföl 
  • 200 g sonka 
  • őrölt fekete bors 
  • liszt, kb. 4 db tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz 
  • 400 ml olaj a sütéshez 

1. A paradicsomokat mossuk meg, a két végüket vágjuk le, majd szeleteljük fel kb. fél cm-es szeletekre. Sózzuk be, hagyjuk 10 percet állni, majd öblítsük le, és alaposan itassuk le róluk a nedvességet.

2. Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le, és tegyük félre hűlni. Ezután keverjük össze a tejföllel és a felkockázott sonkával, ízesítsük sóval és borssal.

3. A paradicsomszeleteket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a paradicsomokat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

4. A rántott paradicsomot tálaljuk a tésztasalátával.

Rántott újhagyma sajtmártással 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 16 szál újhagyma 
  • só 
  • liszt, kb. 2 db tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz 
  • 400 ml olaj a sütéshez
  • 100 ml 20%-os főzőtejszín 
  • 100-150 ml tej 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 100 g füstölt trappista sajt 
  • reszelt szerecsendió 
  • piták a tálaláshoz 

1. Az újhagymák két végét vágjuk le úgy, hogy kb. 10-12 cm-es darabokat kapjunk, a külső rétegüket távolítsuk el. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, majd főzzük benne 2-3 perc alatt puhára a hagymákat. Szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra.

2. A hagymadarabokat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a hagymákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

3. Közben készítsük el a sajtmártást. Ehhez öntsük egy lábasba a főzőtejszínt és 100 ml tejet, majd adjuk hozzá a megpucolt, áttört fokhagymát. Szórjuk bele a lereszelt sajtot, lassú tűzön hagyjuk megolvadni. Ezután forraljuk fel, és ízesítsük sóval, valamint kevés reszelt szerecsendióval. Ha túl sűrű, hígítsuk a további 50 ml tejjel. 

4. Tálaljuk a rántott újhagymákat a sajtmártással, pitákkal vagy pirítóssal köríthetjük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás