A magyar emberek legszívesebben mindent kirántanának.
Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát, vagy a savanyú uborkát – írja a Fanny Magazin.
Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél rizskörettel
Hozzávalók (4 személyre):
1. A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
2. Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
3. A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
4. A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
5. A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.
Rántott savanyú uborka kapros mártogatóval
Hozzávalók (4 személyre):
1. A savanyú uborkákat hosszában vágjuk ketté, majd konyhai papírtörlővel alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
2. A felezett uborkákat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük az uborkákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
3. A kaprot mossuk és szárítsuk meg, szárazzuk le, és aprítsuk finomra. Keverjük össze a joghurttal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval.
4. Tálaljuk a rántott uborkákat a joghurtos mártogatóval és a megmosott salátával.
Szezámos rántott répa majonézes mártogatóval
Hozzávalók (4 személyre):
1. A sárgarépákat mossuk és hámozzuk meg. Ezután először keresztben vágjuk ketté mindet, majd az így kapott darabokat vágjuk hosszában 3-3 hasábra. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, majd főzzük benne puhára a répákat. Szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra.
2. A répadarabokat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a répákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
3. A görög joghurtot keverjük ki a majonézzel, ízesítsük kevés sóval és borssal. A snidlinget mossuk meg, töröljük szárazra, aprítsuk finomra, és keverjük a mártogatóhoz. Tálaljuk a répa mellé, tetszőleges salátával kínálhatjuk.
Rántott paradicsom sonkás-tejfölös tésztasalátával
Hozzávalók (4 személyre):
1. A paradicsomokat mossuk meg, a két végüket vágjuk le, majd szeleteljük fel kb. fél cm-es szeletekre. Sózzuk be, hagyjuk 10 percet állni, majd öblítsük le, és alaposan itassuk le róluk a nedvességet.
2. Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le, és tegyük félre hűlni. Ezután keverjük össze a tejföllel és a felkockázott sonkával, ízesítsük sóval és borssal.
3. A paradicsomszeleteket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a paradicsomokat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
4. A rántott paradicsomot tálaljuk a tésztasalátával.
Rántott újhagyma sajtmártással
Hozzávalók (4 személyre):
1. Az újhagymák két végét vágjuk le úgy, hogy kb. 10-12 cm-es darabokat kapjunk, a külső rétegüket távolítsuk el. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, majd főzzük benne 2-3 perc alatt puhára a hagymákat. Szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra.
2. A hagymadarabokat panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a hagymákat aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
3. Közben készítsük el a sajtmártást. Ehhez öntsük egy lábasba a főzőtejszínt és 100 ml tejet, majd adjuk hozzá a megpucolt, áttört fokhagymát. Szórjuk bele a lereszelt sajtot, lassú tűzön hagyjuk megolvadni. Ezután forraljuk fel, és ízesítsük sóval, valamint kevés reszelt szerecsendióval. Ha túl sűrű, hígítsuk a további 50 ml tejjel.
4. Tálaljuk a rántott újhagymákat a sajtmártással, pitákkal vagy pirítóssal köríthetjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre