Az eredeti spagetti carbonara tojással készül, vannak azonban, akik jobban kedvelik a tejszínes változatot. Egy biztos: a feltét alapja a jóféle húsos szalonna. Ha ehhez van otthon még egy kis sonkamaradék, aminek csak jót tesz a pirítás, azt is keverjük hozzá bátran. Fejedelmi ebédet vagy vacsorát készíthetünk pár perc alatt.
25 dkg spagetti durumlisztből
2-3 ujjnyi szelet húsos szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál reszelt kemény sajt (növényi is lehet)
2 dl főzőtejszín (növényi is lehet)
Maradék sonkaszeletek aprítva
Sózva és egy korty olívaolajat hozzáöntve, odatesszük a vizet forrni a tésztafőzéshez. Amíg a víz melegszik, a csíkokra vágott szalonnát és az aprított sonkát megpirítjuk az olívaolajon a serpenyőben.
Ha forr a víz, közben beletesszük a spagettit. Amíg az puhul, ropogósra pirítjuk a húsos szalonnát, mehet rá az összetört fokhagyma, rászórjuk a sajtot, majd a tejszínnel nyakon öntjük.
Egyet rottyan így együtt, közben leszűrjük a tésztát, és kicsit megolívaolajozzuk. Azon melegében ráöntjük a carbonaraszószt, hogy szépen közé folyjon, és összeolvadjon a spagettivel.
A sajtot nem a szósz tetejére reszeljük, hanem a pirított húsos szalonnára, még mielőtt ráöntjük a tejszínt, így jobban belekrémesedik a feltétbe.
Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a spagettit, mert az aldente finom, amikor már nem kemény, de roppan a pirított szalonnadarabokkal együtt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre