Magyarországon ma már hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, ezért a gyártók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ő kiszolgálásukra. A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. megszervezte a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét is.
A lakosság 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, úgynevezett élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült.
Ez adott lehetőséget arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, másrészt a fogyasztóknak is útmutatóként szolgál, hogy megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket, amelyek hamarosan a kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.
Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre