Pálházi Valéria küldte el olvasóinknak a fia barátjának készített, és róla elnevezett sós sajttorta receptjét. „Kristóf a fiam barátja. Saját meghatározása szerint egy »sajtmoly«. 18. születésnapjához közeledve, gondoltam meglepem őt egy kis sajtsággal, de a neten csak édes sajttortarecepteket találtam, így magamnak kellett kitalálnom egy többnyire sajtokból álló receptet.”
8 dl joghurt
1 dl habtejszín
20-25 dkg márványsajt
1 tasak (20 g) zselatin
10-15 dkg fetasajt
10-15 dkg trappista sajt
10-15 dkg Pannónia sajt
10-15 dkg karaván sajt
15 dkg juhtúró
15 dkg vaj
8-10 dkg camembert sajt
késhegynyi fehér bors, vagy őrölt kömény
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
Esetleg a díszítéshez megmosott leszárított salátalevelek, olívabogyó, apróra kockázott
pritaminpaprika, petrezselyemlevélkék, sós mandula, saját ízlés szerint.
A fetát és a Pannóniát apró kockára (5-8 mm) vágjuk, a trappistát és a karavánt durvára reszeljük. A camembert sajtot csak másnap szeleteljük, ez kerül majd az oldalára. Félretesszük az oldalára és tetejére szánt sajtot (az oldalát, vagy a tetejét kirakhatjuk vékonyra vágott kockasajtszeletekkel is). A joghurtot, tejszínt a belemorzsolt márványsajttal és a zselatinnal folyamatosan kevergetve jól összemelegítjük, hogy a sajt mind felolvadjon benne, de nem forraljuk! Sózni szükségtelen, mert a sajtok elég sósak! A tortaformát (24 cm) alufóliával kibéleljük, aljába vékony réteget öntünk a joghurtmasszából és hűtőbe téve megvárjuk, amíg megdermed. Ekkor megszórjuk az apróra kockázott feta sajttal, és annyi masszát öntünk rá, hogy ellepje. Ha ez is megdermedt, jöhet a reszelt trappista, majd a Pannónia-kockák, végül a tetejét is (ez lesz az alja) joghurtmassza borítsa! Az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a juhtúrót a szobahőmérsékletű vajjal jó alaposan kikeverjük, pici fehér borssal, vagy őrölt köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezzük. A formából kiborított tortáról lehúzzuk a fóliát, tetejét, oldalát a juhtúrókrémmel bekenjük. (Kiboríthatjuk körbe rendezett salátalevelekre is.) Az oldalát a sajtszeletekkel körberakjuk, a tetejét a reszelt füstölt sajttal megszórjuk, ízlés szerint olívabogyóval, apróra kockázott pritaminpaprikával, paradicsomkarikákkal, petrezselyem levéllel, sós mandulával díszíthetjük, és újra hűtőbe rakjuk még legalább fél órára a tálalás előtt. Pirítóssal, zöldségekkel (paprika, paradicsom, uborka, újhagyma, retek, jégsaláta) kínáljuk. A torta 2014-ben sikerrel debütált Kristóf születésnapján. Azóta családi, baráti összejövetelek alkalmából sokszor és mindig sikerrel tálaltam már fel, szerencsére Kristófnak is a kedvence lett. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre