Itt a várva várt klasszikus, a sárgabarack, úgyhogy most szüret! Akinek terem otthon vagy hozzájut ismerőstől, az örülhet, mert bár sok van belőle, az ára ennek a gyümölcsnek is borsos. Mindenesetre kihagyhatatlan a nyárból, legalább így frissen, nyersen együnk belőle, amennyit csak lehet. Aki sütiben is szereti, annak hadd ajánljam a francia alapokból honosított egyszerű sárgabarcklepényemet. Ahogy én szeretem: gyümölcstúltengéssel, vékony (akár GM) tésztával. Könnyű és zamatos, gyorsan elkészíthető, és még annál is gyorsabban elfogy!
Sárgabaracklepény – Hozzávalók kerek sütőtálhoz
1 tojás sárgája
10-12 dkg vaj (alternatív zsiradék)
20 dkg liszt (búza, rizs, köles, magliszt) – kb. kétszeres mennyiségű liszt kell, mint a zsiradék
kevés víz, ha nem búzaliszttel és vajjal készül a tészta (l. videó!)
1–1,5 kg sárgabarack
2,5 dl tejszín vagy tejföl vagy görög joghurt (tejérzékenység esetén ezek növényi változatai)
1 tojás
pár szem mandula (nem kötelező)
cukor ízlés szerint
A vajból egy csipetet kiveszünk, és vékonyan kikenjük vele a sütőtálat. A lisztet a vajjal, tojássárgájával együtt, kézzel tésztává összedolgozzuk. Alternatív liszt használatakor, kevés vizet is öntünk hozzá.
A tésztagombócot a sütőtál közepétől kifelé haladva, a tenyerünkkel szétnyomkodjuk, és egyenletesen elterítjük a kerek edény alján, majd villával megszurkodjuk, és kb. 15 percet elősütjük. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, így helyezzük rá, lefelé fordítva az elősütött tésztára, úgy, hogy ne maradjon rés, a barackdarabok alatt ne látszódjon a tészta.
Igény szerint ilyenkor lehet megszórni cukorral a gyümölcs tetejét. Erre jön az öntet, amely a tésztából kimaradt tojásfehérje, egy egész tojás és a tejszín keveréke. Mehet is a sütőbe, légkeveréssel, 160 fokon, kb. 25 percre, amíg „megköt” az öntet, és összeolvad a tejszínes tojás a barackkal.
Ha megsült a lepény, hagyjuk egy kicsit állni, mert melegen még túl szaftos a barack, nem lehet szépen szeletelni.
A sárgabarackos lepényt az élvezetek további fokozása érdekében ajánlott félbevágott nyers barackkal tálalni. Jól passzol a még langyos, krémes baracktöltelékhez a friss, roppanós gyümölcs.
Mutatom videón!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre