Amint megjelenik a piacon az új főzőtök, jöhet az első zsenge töltött tökös vacsora! Alapvetően hússal szoktuk tölteni, rizs nélkül, de a zöldségpártiak kedvéért egyre gyakrabban készül vegyesen: az egyik félben darált hússal, a másikban egyéb pirított zöldségekkel töltve gazdagon. Könnyű, finom, ropogós, zamatos! Kell ennél jobb?
1 közepes főzőtök
60 dkg darált hús (pulyka)
friss petrezselyem
zsiradék (olaj, zsír, kókuszzsír) a pirításhoz
50 dkg tejföl vagy sajtkrém
10 dkg parmezán vagy más kemény sajt
só, bors, majoránna ízlés szerint
Kevés zsiradékon odatesszük pirulni a darált húst sóval, fűszerekkel.
Amíg dinsztelődik, az alatt a még egészben meghámozott tököt félbevágjuk, és kanállal kikaparjuk a belét (ld +1 Tipp). Kívül-belül megsózzuk.
Az előpirított darálthúsba belekeverjük a tejfölt vagy a sajtkrémet, és beletöltjük a két félbe vágott tökbe. Körülbelül 30-40 percig alsó-felső sütéssel 180 fokon sütjük, aztán, ha megpuhult (de még nem mállott szét!) a tök, akkor kivesszük, rászórjuk a reszelt sajtot és az összevágott friss petrezselymet, és még pár percet pirítjuk.
Ha már nem forró, szeletelve tálaljuk.
Ha zöldséggel (is) töltenénk a tököt, darált hús helyett egyszerűen píritsunk gombát, répát, karfiolt, vagy bármilyen nyers zöldséget, amit szeretünk, és azt tejföllel vagy sajtkrémmel összekeverve belesütjük a tökágyba.
A no waste gyakorlatot alkalmazva a tökbélből sós vízben, hagymával remek krémlevest készíthetünk. Ha még zsenge a tök, a magját is nyugodtan beleturmixolhatjuk. Tejszínnel vagy tökmagolajjal ízesítve mennyei előétele a töltött töknek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre