Tökből tökéletest – Töltve és tálalva 1 órán belül!

Amint megjelenik a piacon az új főzőtök, jöhet az első zsenge töltött tökös vacsora! Alapvetően hússal szoktuk tölteni, rizs nélkül, de a zöldségpártiak kedvéért egyre gyakrabban készül vegyesen: az egyik félben darált hússal, a másikban egyéb pirított zöldségekkel töltve gazdagon. Könnyű, finom, ropogós, zamatos! Kell ennél jobb?



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.06.03.
Töltött tök és tökbélleves

Hozzávaló

1 közepes főzőtök

60 dkg darált hús (pulyka)

friss petrezselyem

zsiradék (olaj, zsír, kókuszzsír) a pirításhoz

50 dkg tejföl vagy sajtkrém

10 dkg parmezán vagy más kemény sajt

só, bors, majoránna ízlés szerint

Tartalmas, könnyű és finom – Jó étvágyat! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Kevés zsiradékon odatesszük pirulni a darált húst sóval, fűszerekkel.

Az előpirított husit beletöltjük a félbevágott tökbe Fotó: Fodor Erika

Amíg dinsztelődik, az alatt a még egészben meghámozott tököt félbevágjuk, és kanállal kikaparjuk a belét (ld +1 Tipp). Kívül-belül megsózzuk.

Tejföllel vagy sajtkrémes petrezselyemmel Fotó: Fodor Erika

Az előpirított darálthúsba belekeverjük a tejfölt vagy a sajtkrémet, és beletöltjük a két félbe vágott tökbe. Körülbelül 30-40 percig alsó-felső sütéssel 180 fokon sütjük, aztán, ha megpuhult (de még nem mállott szét!) a tök, akkor kivesszük, rászórjuk a reszelt sajtot és az összevágott friss petrezselymet, és még pár percet pirítjuk.

Készen van a zsenge, ropogós töltött tök Fotó: Fodor Erika

Ha már nem forró, szeletelve tálaljuk.

Tuti Tipp

Ha zöldséggel (is) töltenénk a tököt, darált hús helyett egyszerűen píritsunk gombát, répát, karfiolt, vagy bármilyen nyers zöldséget, amit szeretünk, és azt tejföllel vagy sajtkrémmel összekeverve belesütjük a tökágyba.

+1 Tipp

Tökbélleves – mennyei, kár lenne kidobni! Fotó: Fodor Erika

A no waste gyakorlatot alkalmazva a tökbélből sós vízben, hagymával remek krémlevest készíthetünk. Ha még zsenge a tök, a magját is nyugodtan beleturmixolhatjuk. Tejszínnel vagy tökmagolajjal ízesítve mennyei előétele a töltött töknek.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás