Ilyenkor tavasszal hozzájuthatunk friss cukorborsóhoz, amelynek még olyan zsenge a hüvelye, hogy azzal együtt készíthetünk belőle egy finom húsos vagy akár hús nélküli köretet. A roppanósra dinsztelt hüvely és benne a borsószemek különleges ízélményt adnak brassóihoz, pirított szárnyasapróhúshoz keverve, a krumpli bármely változatával kísérve. Zöldborsófanok nemcsak köretként, magában is habzsolják ezt a csodás csemegét.
50 dkg zsenge cukorborsóhüvely
5 dkg vaj
2 fej hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
A zöldborsót hüvelyestül megmossuk. Egyenként mindegyik hüvely két végét lecsippentjük, az egyik végéről indulva kihúzzúk a szálat az egyik oldalon, majd a másik vég lecsippentésével a túloldalt is megszabadítjuk a szálas résztől.
A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk, és szeletelve rádobjuk a megtisztított borsóhüvelyekkel együtt a serpenyőben olvadó vajra. Nem kavargatjuk, hanem időnként a serpenyő megrázásával vagy a levegőben pörgetéssel feldobjuk (mint a palacsintát), és így forgatjuk át a hüvelyeket a vajban. Ezt ismételgetve körülbelül 20 perc alatt kész, a tetejére jöhet az apróra vágott petrezsemzöld, és máris ehetjük ezt a mesefinom és egészséges étket.
Ha hússal keverjük jól passzol hozzá a krumplipüréből formázott gombóc petrezselyemfrufruval.
Aki csak zöldséget enne, annak quinoával ajánljuk. Jól passzol a ropogós, borsószemeket rejtő pirított hüvely mellé az apró szemű, egészséges magsaláta.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre