RETRO RÁDIÓ

Gömböccel jutalmazták az ország legokosabb diákjait





Pácsonyi Péter, Kapdos Ádám és Nagy Márton nemcsak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt (OKTV) nyerték meg, hanem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elismeréseként különdíjban is részesültek. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.01.
elismerés

Országosan kiemelkedő versenyeredményük mellett ők a világhírű magyar találmányból, a Gömböcből is hazavihettek egyet-egyet. „Ez a különleges tárgy arra emlékezeti majd őket, hogy legyenek bátrak, és merjenek nagyot álmodni” – jelentette ki az NKFIH elnökhelyettese, dr. Szabó István.

Idén a koronavírus járvány komoly kihívás elé állította a diákokat, amit nehezített az, hogy az Oktatási Hivatal által szervezett OKTV-n előre nem tervezett és látható módon elmaradt a harmadik forduló, és az első két forduló eredményei alapján hirdettek eredményt, azaz helyezéseket. Emellett a felvételin megszerzett plusz pontokon túl három kategóriában különdíjakat is kaptak az első helyezettek. Pácsonyi Péternek, Kapdos Ádámnak, és Nagy Mártonnak az NKFIH elnökhelyettese, dr. Szabó István adta át a díjakat.

  • Önmagában érték, ha valaki elindul egy ilyen komoly versenyen, de azt, aki az egész ország legjobbjai között ilyen komoly eredményt képes elérni, mi is mindenképp támogatni szeretnénk – jelentette ki dr. Szabó István.
  • -A különdíjakat a fizikában, a kémiában, és az informatikában jeleskedő diákoknak ítéltük. Ahogy mindenütt a világon, úgy itthon is az a tapasztalat, hogy a tanulók ezektől a tárgyaktól tartanak a leginkább, pedig mi, magyarok kifejezetten jók vagyunk bennük. Minderre bizonyíték, hogy az elmúlt tíz évben egyre több külföldi vállalkozás jön Magyarországra azért, hogy kiváló kutatókat, fejlesztőket találjon. Nálunk erőteljes utánpótlást találnak olyan szakemberekből, akikkel a jövőben még nagyobb sikereket érhetnek el. Ez egy hatalmas kincs, amire mindannyian büszkék lehetünk - mondta az elnökhelyettes.

    Fotó: Keresztesi Balázs

    A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal azon dolgozik, hogy a diákok már a kezdetektől minden támogatást megkapjanak a sikerig vezető úton. Ezért is hirdetik meg minden évben (2020-ban már harmadik alkalommal) a felsőoktatásba belépő tehetséges középiskolásoknak szóló „Tehetséggel fel!” ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Program keretein belül, az OKTV-helyezetteknek most átadott különdíjak ezt is jelképezik.

    -A „Tehetséggel fel!” ösztöndíjpályázat többek között azokat a végzős diákokat célozza meg, akik az OKTV-n érdemi helyezést értek el. A programban nyertes pályázók a dicsőségen túl havi nettó 100 ezer forintot kapnak, ami azt segíti, hogy a középiskolai tudásukra építve még komolyabban kezdjenek el kutatni az egyetemen. Ebből a pénzből ehhez eszközöket, tankönyveket vásárolhatnak, de akár nemzetközi konferenciákon, továbbképzéseken is részt vehetnek. Emellett kapcsolati tőkét is biztosítunk nekik: összekötjük őket olyan mentorokkal, oktatókkal, akik a kutatásban sokat segíthetnek egy még a pályája elején járó fiatalnak. Várkonyi Péter és Domokos Gábor 2007-ben kitartó munka eredményeként fedezték fel a világhírű magyar találmányt, a Gömböcöt. Az ötlet egy matematikai sejtésből indult el, és az általuk igazolt elvet ma már több területen, például a gyógyszeriparban is alkalmazzák. Mindez jó példa lehet a diákok előtt, hogy miért is érdemes kutatni. Úgy is mondhatnám, hogy ez a különleges tárgy arra emlékezeti majd őket, hogy legyenek bátrak, és merjenek nagyot álmodni – tette hozzá dr. Szabó István.

    Fotó: Keresztesi Balázs

    ’A kíváncsiság hajt”

    A 18 éves Pácsonyi Péter a fizika OKTV-n nyert el első helyezést. A különdíjnak nagyon örül, de úgy érzi, hogy már eddig is rengeteg támogatást kapott.

    -A győzelmet sok munka és tanulás előzte meg, de mindez nem sikerülhetett volna a szüleim és a tanáraim támogatása nélkül. Már gyerekkorom óta nagyon érdekel a műszaki világ, ezért választottam a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnök szakát. Talán egy szép napon én fogom programozni a gyárakban a gyártósorokon dolgozó robotokat. Ehhez a területhez elengedhetetlen a kíváncsiság, szeretném megérteni, hogyan működik a körülöttünk lévő világ –mesélte Péter.

    „A felkészülés otthonról is jól ment”

    A 18 éves debreceni Kapdos Ádám úgy érzi, hogy idén a koronavírus rámutatott arra, milyen fontosak a reáltárgyak, emiatt különösen büszke a kémia első helyre.

    -A felkészülés otthonról is jól ment, egyáltalán nem okozott problémát a digitális oktatás. Mégis jó érzéssel tölt el, hogy ilyen nehezített pályán is kiemelkedő eredményt értem el. A jövőben a gyógyszeriparban szeretnék dolgozni – jelentette ki Ádám.

    „A Gömböc ultramenő”

    A 19 éves Nagy Márton informatikából lett első, amin ő maga is meglepődött.

    -A vírus miatt végül csak kettő forduló volt három helyett. Nem úgy mentem oda aznap, hogy most minden eldől, de végül így történt, és így utólag már örülök, hisz nyertem. Pont így éreztem magam életem első informatika versenyén is, ahova a tanárom biztatására mentem el, soha nem gondoltam volna, hogy nekem ez ilyen jól megy. Most az ELTE nemzetközi gazdálkodás szakán igyekszem kamatoztatni a tudásom. Nagyon örülök a Gömböcnek, szerintem ultramenő, kicsit olyan, mint a bölcsek köve. Kiteszem a kollégiumi szobámba, ahol majd mindenki kérdezget róla. Így legalább többen megismerik az egyik legkirályabb magyar találmányt – tette hozzá Márton.

    Mi az a Gömböc?

    Fotó: Keresztesi Balázs

    Világszenzáció, ráadásul magyar kutatók fejlesztése: a Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböcöt bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Így viselkedik a keljfeljancsi is. Azonban a keljfeljancsi visszaállása egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma biztosítja talpra állását.

    (x)





    Ezeket olvastad már?
    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

    Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

    Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

    Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

    Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

    Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás