A tusvonal meghúzása sokak számára a legnagyobb mumus a sminkdzsungelben. Pedig némi gyakorlás után könnyen elsajátítható a technika, azonban nagyon fontos, hogy ne egy rohanós reggelen akarjunk kaján kis cicaszemeket festeni.

Keressük meg a legjobb eszközt. A tusfilces változattal könnyebb dolgozni de van, akinek a tubusos, a zselés vagy a folyékony ecsetes jön be. Mielőtt nekiállunk, vegyünk elő fülpiszkálót, amivel azonnal tudjuk korrigálni, ha megszalad a tusvonal. Az első lépés, hogy az alsó szemhéjvonal meghosszabbításaként húzzunk egy ferde vonalat. Ezután a vonal végpontját kössük össze a szemközéppontjával, nagyjából a pupilláig. Ez a technika egyébként bármilyen típusú szemnél működik Ha ez megvan, töltsük ki a vonalak közti hézagot. A következő lépés, hogy húzzunk egy precíz hajszálvékony vonalat a belső szemzugtól a szem középpontjáig, vagyis odáig, ahonnan indul a tusvonal íve.

A nagy cellux trükk

Vágjunk le egy pár centis csíkot a ragasztóból, és hajtsuk be az egyik végét. Képzeljünk el egy vonalat, ami összeköti az orr tövét és a szem külső sarkát, és ezt hosszabbítsuk meg a ragasztószalaggal. A tussal húzzuk meg a vonalat a cellux mentén. Nem baj, ha a festék egy kicsit túlszalad, amikor eltávolítjuk a ragasztót, lejön a felesleg is. A szem sarkába húzott vonalat folytassuk a szempillák tövénél. Amikor kész, a behajtott oldalnál fogva le lehet húzni a celluxot.

Egy tipp a cicaszemhez

A cicaszemnél nem csak a felső, az alsó szemhéjon is kell vonalat rajzolni, ez utóbbit egy tartós szemceruzával is elkészíthetjük.

Pontozzunk!

Aki a pontozásos technikát választja, kevesebbet hibázik és sanszosan könnyebb a két szemere egyforma vonalat készíteni. Jelöljük ki az ív végpontját: tegyünk apró pontot oda, ahol találkozik majd a vonal a felső pillasorral, majd jelöljük meg a vonal legmagasabb részét is. Szépen lassan, a szemhéjat csak egy egész picit kihúzva kössük össze a pontokat. Ezután a külső ponttól rajzoljuk meg a vonal alsó ívét a szem sarkáig, majd töltsük ki a keletkező háromszöget. Végül vékonyan hosszabbítsuk meg az ívet a belső szemsarokig.

Így lesz egyforma

Ha nem sikerül egyformára a két szemen a vonal, haladjunk párhuzamosan mindkét oldalon. Vagyis ne készítsük el teljesen az egyik szemet, hanem lépésenként váltsunk a két szem között. Rajzoljuk meg a végpontot mindkét oldalon, utána jöhet a felső ív és így tovább – nagyobb az esély, hogy szinte egyforma vonalakat tudunk így rajzolni.