A precíz vonalakhoz szilárdabban kötözött ecsetet használjunk, a finomabb átmenetekhez pedig a lazábban rögzített szálú ecset a megfelelő.

Hogyan igazodjunk el a nagy választékban? (Fotó: Shutterstock)

Ami egy jó alaphoz kell

Az alapozó ecset legyen nagy fejű, dúsan kötözött, sűrű, de ne túl merev szerkezetű. A korrektorecset valamivel kisebb, és kifejezetten a szem alatti karikák elfedésében segít. Lehet kúp alakú és lapos is. A púderecset finom, puha, gyengéd szerkezetű. Az ideális kontúrozó ecset közepesen kemény, enyhén ferde alakjának köszönhetően az arccsontokat hangsúlyosabbá tudjuk vele tenni, az orrot vagy homlokot pedig keskenyebbé és kisebbé.

A púderecset finom, puha, gyengéd (Fotó: Shutterstock)

Pirosító és highlighter

Az arcra használhatunk pirosító és highlighter ecsetet. A természetes hatás elérése érdekében a pirosító ecsetnek nagyon puhának kell lennie. Minél kevésbé rugalmasak és lazák a szálak, annál intenzívebb színűre festi az arcunkat. Lehet kerek vagy kicsit ferde, utóbbival egy kis kontúros hatást is elérhetünk. Hogy az apró csillámok csak a megfelelő helyekre kerüljenek, a highlighter ecset nem lehet túl nagy, a formája pedig inkább lapos. A lágy felvitelhez az úgynevezett legyezőecsetet használjuk.

Szemrevalók

A szemhéjpúdert az úgynevezett blender ecsettel – amit füstösítőnek is szoktak nevezni – vigyük fel, ezzel lehet egyenletes színt és átmenetet is elérni. A lapos, egyenes ecsettel tudjuk felvinni a gél- vagy krémállagú festékek, de az alsó szemhéj kihúzására is alkalmas. Vékony tusvonalat minél finomabb és keskenyebb ecsettel tudunk húzni. A szemöldökecsetnek fontos a formája: legyen ferde, a hegyén pedig elvékonyodó. A kombinált szempillaecset sörtés fele a szemöldök elsimítására, a másik pedig a szempillák kifésülésére alkalmas.

A rúzsecset kecses és keskeny (Fotó: Shutterstock)

A kis keskeny

A rúzsecset kecses és keskeny, segítségével nemcsak a színt tudjuk felvinni, de a kontúrt is meg lehet vele szépen húzni. A vörös rúzs elengedhetetlen tartozéka.

 

Metropol-tipp: sminkszivacs
Hollywood egyik leghíresebb sminkesének, Rea Ann Silvának köszönhetjük a beauty blendert, vagyis a kúp alakú sminkszivacsot. Az ügyes kis eszköz kialakításának köszönhetően az alapozó egyenletesen eloszlatható az arcbőrön, nem maradnak csíkok, és nem kerül túl sok alapozó sem az arcra. Gömbölyded formája miatt az egész arcon használható.