Ha tudnád, hogy hat a pisztácia a szervezetedre, egész másképp ennéd!

Gondoltad volna, hogy ennyire egészséges? A pisztácia hatása a szervezetre több területen is látványos. Kattints, és mutatjuk mi mindenre jó!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.13. 15:00
pisztácia hatás superfood

A pisztácia berobbant az életünkbe, és ebben biztos, hogy jelentős szerepet játszik a dubaji csoki-őrület, melynek az egyik fő alkotóeleme. A magok királynője pedig szinte mindegyik gasztronómiai területet meghódította: a csoki mellett sütiben, fagyiban, kávéban, pestóban, tésztán, de még smoothie-ban is sláger. Ráadásul, és ezt kevesen tudják, egy igazi superfood, vagyis rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Szívbarát zsírokat, antioxidánsokat, de még boldogsághormon-termelést növelő anyagot is találni benne – írja a Fanny magazin!

pisztácia
Slágerélelmiszer lett a pisztácia (Fotó: Pexels/Pixabay)

1. A pisztácia jót tesz a szívnek

A pisztácia rendkívül gazdag telítetlen zsírokban, fitoszterolokban és antioxidánsokban, am mind jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Tanulmányok kimutatták, hogy naponta 30-40 gramm pisztácia 10-15%-kal is csökkentheti a vér LDL-koleszterinszintjét. A pisztáciában található arginin nevű aminosav ugyanis támogatja a szervezet nitrogén-monoxid termelését, ez pedig segít ellazítani az ereket – így támogatva a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást.

2. Alacsony a glikémiás indexe

Tény, hogy a pisztácia kalóriabomba (30 gramm 160 kcal), viszont alacsony a glikémiás indexe, így csak mérsékelten emeli a vércukorszintet. Ez pedig jó hír azoknak, akik inzulinrezisztenciával, prediabétesszel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel élnek, ugyanakkor szeretik a pisztáciát.

3. Gyógyír a fájdalomra

A pisztáciában található polifenol- és E-vitamin gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Így hozzájárulhat olyan krónikus gyulladások, mint az ízületi panaszok vagy autoimmun folyamatok enyhítésében, a velük járó fájdalom csökkentésében.

4. Feldobja a napod

Ez nem csak marketingduma: a pisztácia komoly B6-vitaminforrás, márpedig a B6-vitamin kulcsszerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében, sőt a boldogsághormonok (szerotonin és a dopamin) termelésében is!

5. Támogatja a fogyókúrát 

30 gramm pisztácia több, mint 3 gramm élelmi rostot tartalmaz, így hozzájárul a rendszeres bélmozgáshoz és a bélflóra egyensúlyához, miközben csökkenti a puffadást. Ráadásul teltségérzetet ad, vagyis segíthet megfékezni a nassolást. Mértékkel fogyasztva a fogyókúrás étrendet is támogatja, feltéve, hogy a héjas változatot választjuk. A mag megszerzése ugyanis lassítja az étkezési tempót, így hamarabb érezhetjük, hogy eltelítődtünk.

Ezért superfood a pisztácia

  • A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozik, és főként a Közel-Keleten, Dél-Európában és Kaliforniában termesztik. Bár kis méretű, tápanyagprofilja kifejezetten lenyűgöző:
  • Telítetlen zsírsavakban gazdag – főként olajsavban és linolsavban, melyek csökkenthetik a rossz LDL-koleszterin szintjét.
  • Kiemelkedően magas antioxidáns-tartalommal bír – lutein, zeaxantin, E-vitamin és polifenolok formájában.
  • Teljes értékű növényi fehérjeforrás – esszenciális aminosavakkal, így vegánok számára is ideális.
  • Magas rosttartalommal bír, amely elősegíti a teltségérzetet és az egészséges bélműködést.
  • Gazdag káliumban, magnéziumban, B6-vitaminban – ezek különösen fontosak az idegek, izmok és a hormonális egyensúly szempontjából.

Tipp:

Bár a legtöbb embernél a sós pisztácia a sláger, adjunk esélyt a natúr változatnak is! Salátákhoz, zabkásához, smoothie tetejére, desszertekbe vagy akár házi pestóba is kiváló választás.

Megkívántad a pisztáciát? Nem csodáljuk! Dobj össze egy fenséges pisztáciás sütit, adunk hozzá egy remek receptvideót! 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.