Mi ez a bűz? 4 étel, amit kerülj randi előtt

Kiderült, mi okozza a kellemetlen testszagot! Nem csak a fokhagyma és a fűszeres ételek a bűnösök, hanem olyan egészségesnek hitt zöldségek, húsok és fűszerek is felelősek lehetnek a bűzért, amelyekről eddig álmodni sem mertünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.15.
étel testszag kellemetlen

Az utóbbi időben egyre többet beszélnek a közösségi médiában a „nyugdíjas szag” és az „Ozempic szag” jelenségéről, de a szakértők szerint a kellemetlen testszagért gyakran a mindennapi ételeink a felelősek! Bizonyos ételek, amelyeket egészségesnek tartunk, valójában szörnyű bűzt okozhatnak – állítják táplálkozási szakemberek.

Nem csak a tengeri herkentyűk okozhatnak kellemetlen szagot! Fotó: Forrás: Pexels

Erin Palinski-Wade dietetikus szerint egyes ételek jobban befolyásolják a testszagot, mivel az ember bőrén élő baktériumok a verejték lebontása során szagos melléktermékeket képeznek.

Halas bűz akár hús nélkül is?
Nem csak a tengeri herkentyűk okozhatnak kellemetlen szagot! Egy ritka anyagcserezavar, a trimetilaminuria miatt egyesek bőre, lehelete halas szagot áraszt, főleg ha halat, babot, brokkolit, földimogyorót vagy szóját fogyasztanak. Bár ez csak pár száz embert érint világszerte, sokak számára ismerős a furcsa szag evés után.

Zöldségek, amik büdösítenek
Hiába egészséges a brokkoli, káposzta, karfiol vagy kelbimbó, bizonyos embereknél kénes vegyületeik miatt kellemetlen szagot okozhatnak. Ezek a szagok izzadással, lehelettel, sőt, puffadással is felerősödhetnek!

Fűszerek, amik „megizzasztanak”
A curry vagy a kömény szintén ludas lehet, mivel olyan illékony vegyületeket tartalmaznak, melyek a véráramba kerülve izzadtságon keresztül távoznak – és nem éppen rózsaillatot árasztanak.

A vörös hús titka
A túl sok vörös hús fogyasztása is meglepő módon szagosíthat. Bár önmagában nem büdös, az izzadsággal keveredve a bőr baktériumai kellemetlen szagot idézhetnek elő.

Így lehet szagtalan a tested!
Szerencsére van megoldás! Ha kevesebb kénes ételt, vörös húst és erősen fűszerezett fogást eszel, több vizet, gyümölcsöt, zöldséget, almát, leveles zöldeket, joghurtot és zöld teát fogyasztasz, jelentősen csökkentheted a rossz szagokat! A rendszeres zuhanyzás, antibakteriális szappan használata és szellős ruhák viselése szintén segítenek, írja a New York Post.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.