Ez a három olcsó élelmiszer megóv a szívbetegségektől!

Három étel, amely a gazdag K1 vitamin tartalmának köszönhetően segít megakadályozni a kalcium felhalmozódását, ezáltal ez érszűkületet, amely az első számú oka a szívbetegségeknek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.03. 15:00
élelmiszer egészséges életmód étrend

A szívbetegségek elleni küzdelem három legjobb étele olcsó, könnyen hozzáférhető, és valószínűleg már a helyi szupermarketek polcain is megtalálhatók.

Fotó: Illusztráció (Pixabay)

A leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli a leghatékonyabbak közé tartoznak.

Az European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint már napi 60-75 gramm elfogyasztása is jelentősen csökkentheti az érelmeszesedéses érrendszeri betegségek kockázatát, ami a szívrohamok és a stroke fő oka .

Ezek a zöld zöldségek gazdagok K1-vitaminban , amely segíthet megakadályozni a kalcium felhalmozódását az artériákban és azok szűkületét, ami kulcsfontosságú folyamat a szívbetegségek kialakulásában.

 A leveles zöldségek és keresztesvirágú zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli, K1-vitamint tartalmaznak, amely segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségekre jellemző érelmeszesedési folyamatokat 

– mondta Montana Dupuy, az ausztrál Edith Cowan Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A nagyszerű hír az, hogy ezek a zöldségek könnyen beilleszthetők a mindennapi étkezésekbe” – tette hozzá.

A K1-vitamin ajánlott napi bevitele körülbelül 1 mikrogramm testsúlykilogrammonként (kg). Ez nagyjából 70 mcg-ot jelent egy 70 kg-os felnőtt számára.

Egy csésze főtt spenót több mint 800 mcg-ot tartalmaz, míg egy csésze főtt brokkoli körülbelül 220-250 mcg-ot.

Ez azt jelenti, hogy a napi adag túllépéséhez elég egy marék spenótot tenni egy turmixba, kelkáposztát adni a levesekhez vagy tésztákhoz, vagy brokkolit köretként felszolgálni vacsorához.

A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a vezető halálokok világszerte.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik a jelenleg ajánlottnál körülbelül 30 százalékkal több K1-vitamint fogyasztottak, alacsonyabb volt az érrendszeri betegségek hosszú távú kockázata.

Dr. Marc Sim, az ECU vezető kutatója elmondta: „Fontos megjegyezni, hogy amikor a nyak ereit vizsgáltuk, azoknál, akik magasabb K1-vitamin-bevitellel rendelkeztek, ezek az erek kevésbé voltak megvastagodva, ami az érelmeszesedés markere.

A szívbetegségek kockázatának csökkentésének módjai:

Dohányzásról való leszokás  – A dohányzás drámaian növeli a szívbetegségek és a kapcsolódó szövődmények kockázatát. A leszokás, akár évekig tartó dohányzás után is, jelentősen csökkentheti a kockázatot.

Étkezzen egészségesen  – Koncentráljon a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrendre, miközben korlátozza a telített és transzzsírok, a nátrium és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Az NHS Eatwell Útmutatójának követése jó keretet biztosít a kiegyensúlyozott étrendhez.

Stresszkezelés  – A krónikus stressz negatívan befolyásolhatja a szív egészségét. Gyakoroljon stresszcsökkentő technikákat, például mélylégzést, meditációt vagy jógát.

Tartsa fenn az egészséges testsúlyt  - A túlsúly vagy az elhízás növeli a szívbetegségek kockázatát. Az egészséges testsúly fenntartása érdekében összpontosítson a kiegyensúlyozott étrendre és a rendszeres testmozgásra.

Korlátozza az alkoholfogyasztást  – A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.