Eddig rosszul hitted: van, ami durvábban pusztítja a májadat, mint az alkohol!

Belegondoltál abba, hogy nemcsak az alkohol lehet káros a májadra? Számos étel mértéktelen fogyasztása káros a szervezet természetes méregtelenítő központjára.



Megosztás
Szerző: Amy Mans
Létrehozva: 2025.06.03.
Módosítva: 2025.06.03.
egészség máj alkohol

Vannak ételek, amelyek elsőre ártalmatlannak tűnnek, de ha túlzásba visszük a fogyasztásukat, komolyan rombolhatják az egészségünket. A legtöbben arra gondolunk, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás járul hozzá leginkább a májunk károsodásához, de ez nem feltétlen van így.

alt=Bizonyos ételek rettentően károsak  a májra olyannyira, mint az alkohol
Bizonyos ételek rettentően károsak  a májra olyannyira, mint az alkohol Fotó: Pexels/Illusztráció

A májad rémálmai ezek az ételek!

Sokan azt gondolják, hogy csak az alkohol árthat a májnak – pedig a mindennapi étkezési szokásaink is komoly veszélyt jelenthetnek erre a létfontosságú szervre.

A rejtett ellenség: cukor

A mértéktelen cukorfogyasztás – különösen a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor – zsírmájat okozhat. A máj ugyanis a felesleges cukrot zsírrá alakítja, ami idővel lerakódik. A legveszélyesebbek ebből a szempontból a cukros üdítők, gyümölcslevek, sütemények és péksütemények, amelyek napi szinten történő fogyasztása valósággal túlterheli a májat.

A feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorséttermi fogások és a csipszek, magas transzzsír-, finomított cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind részesülnek a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek

– magyarázza dr. Csuka László a mindmegette.hu oldalon.

Vörös hús: nem csak a vesét, a májat is megterheli

A vörös húsok túlzott fogyasztása különösen megterheli az anyagcserét. A magas purin- és telített zsírtartalom miatt a máj is szenved, főleg, ha nem társul elegendő zöldség- és rostbevitellel– mondta a szakember, aki szerint a grillezés során rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak, főleg, ha vörös húst sütünk.

Fehér kenyér és rizs: a láthatatlan veszély

A finomított szénhidrátok – mint amilyenek a fehér kenyér, a tészta vagy a rizs – gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, ez pedig inzulinrezisztenciához vezethet, ami a zsírmáj egyik előszobája.

A só is lehet csendes gyilkos

Az szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a túlzott sóbevitel hosszú távon árt a májnak: „A sok só növeli a vérnyomást, vízvisszatartást okoz, és károsíthatja a májat is. A félkész ételek és sós nassolnivalók rejtetten rengeteg sót tartalmaznak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a megoldás májunk egészségének megtartásához a következőket válaszolta a szakember;

A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos a máj megfelelő működéséhez – napi 1,5–2 liter víz segíti a méregtelenítést. A zöld tea antioxidánsai, a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása, valamint a gyömbéres italok és a reggeli citromos víz támogatják az egészséges májműködést és az emésztést.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás