Megszólalt a szakértő: ezzel javítható az agy egészsége

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.11.01. 14:30
egészség agy orvos életmód

Egy egészségügyi szakértő adta meg a legjobb tippjeit arra vonatkozóan, hogy melyek a legjobb élelmiszerek az étrendben az agy teljesítményének fokozására.

orvos, háziorvos, kórház, beteg, ügyelet
Az egészségügyi szakember szerint ezekkel az ételekkel fogyaszthatjuk agyunk teljesítményét / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Több mint 180 ezer ember elemzéséből kiderült, hogy „mélyreható” kapcsolat van a táplálkozásunk és az agyunk egészsége között. A Nature tudományos folyóirat megállapította, hogy a kiegyensúlyozottan táplálkozóknak jobbak az agyi funkcióik és a mentális egészségük is.

Kirsten Brooks, táplálkozási szakértő tudja, mire van szükségünk ahhoz, hogy szürkeállományunk boldog legyen. Szakterülete az agyműködés, a hormonháztartás és a beleink egészsége. A szakember pedig most elárulta, hogy mit fogyasszunk ahhoz, hogy nekünk is javuljon az agyunk egészsége.

A táplálkozási szokásokat nem szabadna túlzásba vinni: a teljes értékű élelmiszerek, mint a barna rizs és zab, valamint az alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például a bogyós gyümölcsök, a zöldségek változatos választéka, valamint a bab és a lencse, a hús, a hal és a tojás mind jót tesznek

- fejtette ki Kirsten Brooks, majd így folytatta:

A rostszegény, gyorsan felszívódó szénhidrátokban és cukrokban gazdag, mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat és emulgeálószereket tartalmazó étrend hozzájárulhat a közép körüli zsigeri zsír kialakulásához, amely gyulladásos hatással lehet az agyra.

A doktornő azt is javasolta, hogy az agyműködés fellendítése érdekében érdemes magas rosttartalmú étrendet követni, napi körülbelül 30 grammot ajánlva ezekből. Más zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó, az articsóka, a kelkáposzta, a lencse, a bogyós gyümölcsök, az alma, a körte, a mandula és a chia mag szintén javasoltak a kognitív funkciók javítására.

Az erjesztett ételeket, beleértve a joghurtot, a kefirt, a kombuchát, a savanyú káposztát és a kimchit, szintén a bélrendszerünk javításának és az agyunk egészségének fokozására szolgáló eszközként emlegetik - írja a Mirror.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás