9 tipp, hogy olcsón egészséges ételeket vásárolj

Tévedés, hogy az egészséges ételek mindig drágábbak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.12. 15:30
spórolás tipp vásárlás Egészséges étel

Sokan úgy gondolják, hogy a helyes táplálkozás jóval drágább, mint a hagyományos, pedig egy kis odafigyeléssel még a mostani élelmiszerárak emelkedése mellett is étkezhetünk egészségesen. A Fanny magazin tippjei láttán többé nem titok, hogyan vásárolj jó áron!

Egészségeset jó áron?! Hidd el, nem lehetetlen! (Fotó: Pexels – Képünk illusztráció)

1. Minőségben verhetetlen

Figyeljük az akciókat, és nézzünk szét a diszkontláncok és élelmiszerüzletek saját márkás termékei között, mert olcsóbbak, és hasonló minőséget nyújtanak, mint a nagy márkák termékei.

2. Indul a szezon

A szezonális zöldségek, gyümölcsök mindig olcsóbbak, vagyis tavasszal együnk retket, nyáron barackot, és ne keressük télen a boltok polcain az epret. Így mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindús ételekhez juthatunk hozzá, és még a helyi termelőket is támogathatjuk.

3. Még tart a szüret

Kevesen tudják, de a népszerű „Szedd magad” akciókon nemcsak szezonális gyümölcsöket, hanem zöldségeket, például paradicsomot, paprikát vagy burgonyát is vásárolhatunk a piaci ár töredékéért. Mindössze annyi a dolgunk, hogy leszedjük azt, amire szükségünk van.

4. Felejtsük el a csomagoltat

A boltok polcain sokféle saláta elérhető, a fejes salátától a jégsalátán át egészen a madársalátáig. Ezek darabáron gyakran olcsóbbak, mint az előre összeállított, zacskós salátakeverékek, mivel nem kell a csomagolási költségeket kifizetni, ráadásul nagyobb mennyiséget is tudunk belőlük készíteni.

A saláták darabáron gyakran olcsóbbak, mint az előre összeállított, zacskós salátakeverékek (Fotó: Pexels/Daian Gan)

5. Közel a lejárat

A boltban járva érdemes körülnéznünk a hamarosan lejáró szavatossági idejű termékek között. Ha azt tervezzük, hogy aznap vagy legkésőbb másnap elfogyasztjuk, válasszuk ezeket az értékcsökkentett termékeket, mivel akár 20-50%-kal olcsóbban is megvásárolhatjuk.

6. Hasonlítsuk össze az árakat

Vásárlás során nézzük az egységárat. Különösen a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek vásárlásakor figyeljünk a hálós árakra. De a teljes kiőrlésű gabonafélék is olcsóbbak adagonként, mint a gyárilag összekevert dobozos változatok.

7. Friss helyett fagyasztva 

A friss gyümölcsök, zöldségek csak kis ideig maradnak frissek. Ezzel szemben a gyorsfagyasztott termékek ugyanolyan táplálóak, de egész évben elérhetők, ráadásul sokszor kedvezőbb az áruk is. A téli hónapokban felhasználhatjuk őket főzéshez, vagy turmixba keverve.

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök olykor olcsóbbak, mint a friss (Fotó: Pexels/Meruyert Gonullu – Képünk illusztráció)

8. Mentsük meg a maradékot

Vannak üzletek, ahol kedvezményes áron beszerezhetjük a megmaradt, külsőleg már nem tökéletes, de még mindig fogyasztható gyümölcsöket és zöldségeket. Amit nem használunk fel, azt akár le is fagyaszthatjuk, így nemcsak pénzt takarítunk meg, de nem megy kárba az élelmiszer.

9. Hajtogassuk a táskába

Itt az ideje, hogy beszerezzünk saját hálós zsákot a zöldségeknek, így nem kell több száz forintot fizetnünk a boltiért. Ha mégis elfelejtettük magunkkal vinni, tegyünk egy zacskóba többféle zöldséget. Ezzel a trükkel nemcsak spórolunk, de a műanyagszemetet is csökkentjük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás