9 fontos dolog, amit nem tudtál az almáról - Nem mindegy, melyiket választod!

Az őszi hónapok beköszöntével elérkezik az édes és roppanós alma nagyszerű időszaka, amelyből a legfinomabb szezonális finomságok készülhetnek. Nem árt azonban tudni, hogy alma és alma között is van különbség, és ez nem csak a színükben és ízükben mutatkozik meg.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.09.29. 11:00
alma tipp ősz gyümölcs

1. Ahány ház, annyi szokás

Ősszel nemcsak a sütőtök, a körte vagy a szőlő, hanem az alma sem hiányozhat a családi asztalról. Ez a gyümölcs mennyei magában, akár uzsonnára, gyerkőcöknek nassolnivalónak, de remek süteményekbe, levesekbe, kompótnak, sőt sült húsok mellé is kiváló - írja a Fanny magazin

alma, almák, gyümölcs
Fotó:  unsplash.com

2. Rejtsük bele az uzsonnába

Almából nagy a választék, de érdemes alaposan szétnézni a piacon, hogy melyiket esszük és melyikből készítünk süteményt vagy almakompótot. A gyerekeknek a Gála típusú alma az egyik legjobb választás. Gyümölcse kellemesen édes ízű, aromás, zamatos és lédús. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, tízórai vagy uzsonna mellé.

3. Frissen facsarva

A Golden Reinders almafajtát hazánkban 1930 óta ismerik. Érése szeptember végén-október elején következik be, és akár 6 hónapon át is tárolható. Húsa sárgás, édes, enyhén savas, kellemes ízű. Vitaminok közül elsősorban C és B-vitamin tartalma jelentős, amely a téli időszakban segít a vírusok és baktériumok leküzdésében. Frissen almaital, reggelire

4. A sajttal jó párosítás

A Granny Smith tömör húsával és zöld héjával sokunk nagy kedvence. Október második felében éri el a szüreti érettséget. Fanyar, savanykás és néha talán picit kesernyés ízvilága miatt egyáltalán nem jó süteményekhez, inkább sós ételek, sajtok mellé ajánlott fogyasztani.

5. A csirkét is feldobja

A szeptemberben szüretelhető Elstar ropogós, lédús, kellemesen savanykás, fűszeresen zamatos, ízletes gyümölcs. De túlságosan lédús, így könnyedén szétáztathatja a süteményeket. A sült húsoknak, grillcsirkéknekviszont érdekes ízvilágot kölcsönöz, ugyanis egyszerre édeskés és savanykás. Próbáljuk ki köretként savanyúság helyett!

6. Ütős lesz a mártás 

Az Idared egyik legsokoldalúbb almafajtaként tartják számon. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Megfelelő környezetben akár hónapokig is eláll. Jellegzetes íze miatt egyaránt ideális sütéshez, főzéshez, szószok elkészítéséhez.

7. Kerüljön a pitébe

Kerek, piros héjával a Jonagold minden tekintetben különleges: nem túl édes, de nem is savanyú, egyfajta fűszeres, aromás ízvilágot képvisel. Íze és állaga tökéletesen passzol minden recepthez. Bátran válasszuk ezt a fajtát, ha meglepnénk a családot egy finom almás pitével.

8. Tegyük el télire

A Pinova gyümölcse enyhén kúpos alakú. Megfelelő körülmények között februárig is eláll. Húsa kemény, lédús, nyomódásra nem érzékeny. Íze kellemesen édes-savanykás, fűszeresen aromás. Alkalmas friss fogyasztásra, de kiváló pitébe vagy almaszósszá is pürésíthető, esetleg kompótként is megőrizhetjük az ízét.

9. Turbózzuk fel a salátát!

A Pink Ladyt Ausztráliában nemesítették. Gyümölcse ropogós, lédús, íze tökéletes egyensúlyt alkot az édesség és a fanyarság között. Egyedülálló színéről könnyen felismerhető. Felhasználható salátákba, pitében, almaszószként, de önmagában is ízletes csemege.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás