
Minden reggel energiaitalt ivott, borzasztó következménye lett
Az energiaital egész életét megváltoztató hatással járt.
Az uborka meghámozása régóta vitatott kérdés: az alábbiakban kiderül, miért járnak jobban azok, akik héjával együtt fogyasztják ezt a zöldséget.
Ha az uborka fogyasztásáról van szó, az emberek többnyire két pártra szakadnak: vannak, akik inkább megszabadulnak a zöldség héjától, mivel attól tartanak, rengeteg növényvédőszer-maradvány van benne, esetleg nem szeretik a héj enyhén keserű ízét. Mások ezzel szemben nem foglalkoznak azzal, hogy meghámozzák az uborkát: egyszerűen megmossák és már fogyasztják is. Vizsgálatok szerint utóbbiak járnak jobban: a Mindmegette oldalán nemrég elmagyarázták, miért is nem éri meg megszabadulni az uborka héjától.
Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Ez egy természetesen előforduló vegyület, amellyel a növények a termésüket lelegelő állatok ellen védekeznek. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grépfrút stb.).
A kukurbitacin általában az uborka szárának végén és a héjában koncentrálódik, így legtöbbször elég, ha 2-3 centimétert levágsz a szár végéről. Ha ez nem segít, akkor jöhet a hámozás, sőt a héj eltávolítása után érdemes hideg vízzel leöblíteni a zöldséget.
Az uborka héja sok értékes tápanyagot tartalmaz: sok benne a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, A- és B- és C-vitamin. Lúgosító hatású, támogatja az emésztést, serkenti a nyálkiválasztást és jó szomjoltó.
Ha héjastól fogyasztod az uborkát, mindig alaposan mosd meg, és ha teheted, válassz biouborkát!
Az energiaital egész életét megváltoztató hatással járt.
Napi horoszkópunkból kiderül, mire számíthatunk ma.
3 csillagjegyre nagy változások várnak, ha most hallgatnak ránk – illetve a tarot szavára.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre