Az uborka meghámozása régóta vitatott kérdés: az alábbiakban kiderül, miért járnak jobban azok, akik héjával együtt fogyasztják ezt a zöldséget.
Ha az uborka fogyasztásáról van szó, az emberek többnyire két pártra szakadnak: vannak, akik inkább megszabadulnak a zöldség héjától, mivel attól tartanak, rengeteg növényvédőszer-maradvány van benne, esetleg nem szeretik a héj enyhén keserű ízét. Mások ezzel szemben nem foglalkoznak azzal, hogy meghámozzák az uborkát: egyszerűen megmossák és már fogyasztják is. Vizsgálatok szerint utóbbiak járnak jobban: a Mindmegette oldalán nemrég elmagyarázták, miért is nem éri meg megszabadulni az uborka héjától.
Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Ez egy természetesen előforduló vegyület, amellyel a növények a termésüket lelegelő állatok ellen védekeznek. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grépfrút stb.).
A kukurbitacin általában az uborka szárának végén és a héjában koncentrálódik, így legtöbbször elég, ha 2-3 centimétert levágsz a szár végéről. Ha ez nem segít, akkor jöhet a hámozás, sőt a héj eltávolítása után érdemes hideg vízzel leöblíteni a zöldséget.
Az uborka héja sok értékes tápanyagot tartalmaz: sok benne a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, A- és B- és C-vitamin. Lúgosító hatású, támogatja az emésztést, serkenti a nyálkiválasztást és jó szomjoltó.
Ha héjastól fogyasztod az uborkát, mindig alaposan mosd meg, és ha teheted, válassz biouborkát!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre