Ne dobd ki a dinnye héját! Mutatjuk, mi mindenre jó!

Előételhez, sütihez, lekvárhoz, nasihoz és szomjoltóhoz is kiváló a dinnye héja!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.28.
dinnyehéj praktika nyár

Itt a dinnyeszezon, amikor mindenki kilószámra fogyasztja ezt a hűsítő gyümölcsöt. Sajnos a dinnye héja szinte mindig a kukában végzi, pedig egészséges finomságokat készíthetünk belőle – írja a Fanny magazin.

dinnye
Nem csak a dinnye belseje kincs, a héja is sok mindenre jó! Fotó: Shutterstock

Tele van vitaminnal!

Kevesen tudják, hogy a dinnye héja a gyümölcs egyik legegészségesebb része. Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban. Ráadásul a héj elfogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszerhulladék mennyiségét is!

Kenyérre is kenhető

Főzzünk belőle lekvárt! A külső zöld részét hámozzuk le a héjról, majd kockázzuk fel a fehér húsát. Cukrozzuk be, és pihentessük egy éjszakán át. Másnap fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben főzzük egy-két órán át, amíg a szirup besűrűsödik. Végül turmixoljuk össze, töltsük befőttesüvegekbe, és mehet a kamrába!

Mehet a sütibe is!

A dinnyekompóthoz a héj fehér húsát kockázzuk fel. Mérjük le a gyümölcsöt, majd a súlyával azonos mennyiségű cukrot keverjünk el vízben. Közepes lángon pároljuk üvegesre, ízesítsük citromlével, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűborssal. Töltsük üvegekbe!

Húsok mellé

Savanyúságként is tartósíthatjuk. Szeleteljük vékonyra a dinnyehéj fehér húsát, majd főzzük puhára vízben, amit ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Még forrón, a levével együtt töltsük üvegekbe, majd tároljuk a kamrában felhasználásig.

Hidegen az igazi!

A dinnyés gazpacho remek nyári leves, ráadásul főzni sem kell! Kockázzuk fel a paprikát, paradicsomot, hagymát és uborkát, majd keverjük össze a feldarabolt dinnye fehér héjával és kimagozott húsával. Ízesítsük sóval, borssal, aprított bazsalikommal. Botmixerrel pépesítsük, hűtsük be néhány órára.

Gyerekek kedvence

Készítsünk gumicukrot házilag! A felcsíkozott dinnyehéjat ecetes vízben üvegesre főzzük, majd leszűrjük, és cukorsziruppal felforraljuk. Lecsepegtetjük, sütőpapírra rakosgatjuk, majd sütőben 50-70 fokon szárítjuk. Üvegben, vagy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

Nasi az esti film mellé

Ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, a fehér héját egyszerűen vágjuk vékony csíkokra, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és süssük ropogósra 200 fokon!

Mutatós előétel

Salátához keverve például ropogós textúrát adhatunk az ételnek. A lereszelt fehér dinnyehéjat keverjük össze ízlés szerinti zöldségekkel, locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

Tegyük a grillre!

Ha nyers salátához nincs kedvünk, kevés olívaolajon is megsüthetjük. Adhatunk hozzá felkarikázott cukkinit, szeletelt kápia paprikát és néhány szem koktélparadicsomot. Bátran fűszerezzük, és máris elkészült a mediterrán sült zöldségkeverék!

Remek szomjoltó!

A dinnyehéjból nemcsak ételek, de frissítő ital is készülhet. Vágjuk le a héj kemény, külső sötétzöld részét, majd kockázzuk fel a fehér húsát, adjunk hozzá kevés citromlevet és jeget, majd az egészet turmixoljuk össze.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás