
Ez nem a tavaszi fáradtság: ezért lehetsz most nagyon kimerült
Megszólalt az orvos, aki több jó tanáccsal is szolgál.
Előételhez, sütihez, lekvárhoz, nasihoz és szomjoltóhoz is kiváló a dinnye héja!
Itt a dinnyeszezon, amikor mindenki kilószámra fogyasztja ezt a hűsítő gyümölcsöt. Sajnos a dinnye héja szinte mindig a kukában végzi, pedig egészséges finomságokat készíthetünk belőle – írja a Fanny magazin.
Kevesen tudják, hogy a dinnye héja a gyümölcs egyik legegészségesebb része. Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban. Ráadásul a héj elfogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszerhulladék mennyiségét is!
Főzzünk belőle lekvárt! A külső zöld részét hámozzuk le a héjról, majd kockázzuk fel a fehér húsát. Cukrozzuk be, és pihentessük egy éjszakán át. Másnap fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben főzzük egy-két órán át, amíg a szirup besűrűsödik. Végül turmixoljuk össze, töltsük befőttesüvegekbe, és mehet a kamrába!
A dinnyekompóthoz a héj fehér húsát kockázzuk fel. Mérjük le a gyümölcsöt, majd a súlyával azonos mennyiségű cukrot keverjünk el vízben. Közepes lángon pároljuk üvegesre, ízesítsük citromlével, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűborssal. Töltsük üvegekbe!
Savanyúságként is tartósíthatjuk. Szeleteljük vékonyra a dinnyehéj fehér húsát, majd főzzük puhára vízben, amit ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Még forrón, a levével együtt töltsük üvegekbe, majd tároljuk a kamrában felhasználásig.
A dinnyés gazpacho remek nyári leves, ráadásul főzni sem kell! Kockázzuk fel a paprikát, paradicsomot, hagymát és uborkát, majd keverjük össze a feldarabolt dinnye fehér héjával és kimagozott húsával. Ízesítsük sóval, borssal, aprított bazsalikommal. Botmixerrel pépesítsük, hűtsük be néhány órára.
Készítsünk gumicukrot házilag! A felcsíkozott dinnyehéjat ecetes vízben üvegesre főzzük, majd leszűrjük, és cukorsziruppal felforraljuk. Lecsepegtetjük, sütőpapírra rakosgatjuk, majd sütőben 50-70 fokon szárítjuk. Üvegben, vagy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.
Ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, a fehér héját egyszerűen vágjuk vékony csíkokra, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és süssük ropogósra 200 fokon!
Salátához keverve például ropogós textúrát adhatunk az ételnek. A lereszelt fehér dinnyehéjat keverjük össze ízlés szerinti zöldségekkel, locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.
Ha nyers salátához nincs kedvünk, kevés olívaolajon is megsüthetjük. Adhatunk hozzá felkarikázott cukkinit, szeletelt kápia paprikát és néhány szem koktélparadicsomot. Bátran fűszerezzük, és máris elkészült a mediterrán sült zöldségkeverék!
A dinnyehéjból nemcsak ételek, de frissítő ital is készülhet. Vágjuk le a héj kemény, külső sötétzöld részét, majd kockázzuk fel a fehér húsát, adjunk hozzá kevés citromlevet és jeget, majd az egészet turmixoljuk össze.
Megszólalt az orvos, aki több jó tanáccsal is szolgál.
Tényleg ennyire egyszerű lenne? Vagy pont ettől ilyen nehéz?
Ezt a meglepő dolgot még a magyarok többsége sem ismeri!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre