Mutatjuk, miért ne limonádéval próbáld meg oltani a szomjadat a nyári hőségben

Finom és egyszerű, de nem a legjobb megoldás a limonádé.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.07.01.
Módosítva: 2024.07.01.
limonádé hőség üdítő szomjúságérzet

Az elmúlt években szinte a legfelkapottabb üdítővé vált nyáron a limonádé. A különböző vendéglátóhelyeken már több tucatnyi ízesítésben rendelhetünk jégkockával, citromlével és szörppel készülő limonádékat. Emellett az emberek is már előszeretettel készítenek az otthonaikban hűs, jeges italokat. Azzal azonban már kevesebben vannak csak tisztában, hogy a limonádé nem kifejezetten jó választás, ha a célunk a szomjérzet elmulasztása. A benne található cukor ugyanis pont gátolja, hogy kevésbé legyünk szomjasak a fogyasztása után.

limonádé
A limonádé akkor válhat a legjobb megoldássá, ha cukormentesen készítjük el Fotó: Illusztráció/Pexels

A Mindmegette gasztroblog számolt be róla, hogy miért nem jó választás nyáron a hétköznapi, cukorral készülő limonádé fogyasztása.

Bár a limonádé édes-savanyú íze igen csábító a nagy melegben, és fő összetevője a víz, figyelembe kell vennünk a többi felhasznált alapanyagot is, és bizony a cukor, amit beleteszünk, szintén csak kárt csinál. A cukor ugyan energiát ad, ám ezzel együtt dehidratál is az ozmózis révén. Az ozmózis az a folyamat, amely során a víz távozik a sejtekből annak érdekében, hogy helyreállítsa a vér egyensúlyát. Hogy az elveszett mennyiséget pótolják a sejtek, több vízre lesz szükségük. Mivel a legtöbb limonádét cukorral ízesítik, a víz és a citrom hidratáló hatása erősen lecsökken a cukor által okozott ozmózisfolyamat miatt

 – számolt be róla a lap.

De vajon akkor mi lehet az igazán jó választás a 40 fok körüli hőségben? A lapnak erre is van több ötlete:

Ha azonnali hidratációt keresünk a forró, fülledt napokon, a tiszta vízen kívül vagy mellett készítsünk házilag gyümölcsleveket. Ezek csak természetes cukrokat tartalmaznak. Sőt, ha vízzel hígítva fogyasztjuk őket, még intenzívebb lesz a hidratáló hatásuk. Hozzájárulhatnak még a hidratációhoz a levesek, a koffeinmentes és gyógynövényes teák. Bár nem folyadék, mégis érdemes megemlíteni a görögdinnyét, amelynek 90 százaléka víz, így kiválóan hidratál, akárcsak a barack. Továbbá a tiszta vizet is feldobhatjuk gyümölcsdarabokkal, például citromkarikákkal, áfonyával, málnával, eperrel.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás