Ezeket a szavakat sokszor használod? A demencia jele lehet, fordulj orvoshoz!

Ha jól megfigyeljük az adott személy szóhasználatát, még a betegség kialakulása előtt felfigyelhetünk az agyi leépülés jeleire.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.13.
demencia szóhasználat jelek kutatás

A szingapúri kutatók a demencia első jeleit azonosították. Mint kiderült, kevesebbet beszél, de több elvont főnevet használ az, akinél valószínűleg megkezdődött az agyi leépülés. A demencia korai nyelvi jeleit, amely összhangban van az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek beszédmintázatával, idős szingapúriak szóhasználatának megfigyelésével állapították meg.

idős, kórház, halál
Érdemes figyelni az árulkodó jelekre! Fotó: Pixabay

A kutatásban 148 személy vett részt, akik a 60-as, 70-es éveikben jártak – írja sciencedaily.com. Egy részük teljesen egészséges volt, míg másoknak már enyhén csökkentek a kognitív funkcióik. Beszédük alapján megállapítható, hogy a demencia gyanús személyek kevesebbet beszélnek, de sok elvont főnév ismétlődik a szóhasználatukban. Gyakran használják például a szépség, jóság szavakat és az emlékezettel és gondolkodással kapcsolatos fogalmakat. Itt arról is írtunk, hogy azok az emberek, akik nem alszanak naponta legalább 6 órát, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás