Egy ballagás sem telhet el vendégvárás nélkül.
Hogy megkönnyítsék a dolgod, a Fanny magazin olyan hidegtálrecepteket mutat, amivel villámgyorsan tudsz finomat villantani.
Töltött sonkatekercs friss salátával
Hozzávalók (4 személyre):
200 g juhtúró
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1 db kisebb kígyóuborka
150 g füstölt marhanyelv
100 g vékonyra szeletelt parasztsonka
100 g vékonyra szeletelt gépsonka
1 nagy marék vegyes zöld saláta
Elkészítés:
1. A juhtúrót tegyük egy keverőtálba, reszeljük bele a gerezdnyi fokhagymát. A petrezselyem zöldjét metéljük finomra, azt is szórjuk bele. Fakanállal keverjük át nagyon alaposan.
2. A kígyóuborkát vágjuk hosszú szeletekre, majd nagyon pici kockákra. A füstölt marhanyelvet szintén aprítsuk fel, mindezt forgassuk bele a juhtúrós alapba. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük kis sóval és borssal, de valószínűleg nem lesz rá szükség, mivel a juhtúró és a füstölt marhanyelv elég ízt ad.
3. A sonkaszeletekre tegyünk egy-egy csík tölteléket, csavarjuk fel. A vegyes zöld salátát tegyük egy salátástálba, és fektessük erre a sonkatekercseket.
Elkészítési idő: 15 perc
1 adag: 300 kcal
Sonkahabbal töltött tojás
Hozzávalók (16 darabhoz):
50 g vaj
2 ek. olívaolaj
2 ek. liszt
150 ml tej
8 db kemény tojás
200 g főtt, füstölt sonka
1 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
1. Olvasszuk fel a vajat egy lábasban a két evőkanál olívaolajjal. Futtassuk meg benne a lisztet, majd öntsük fel a tejjel, és főzzük sűrűre. Tegyük félre és hűtsük ki.
2. A tojásokat hámozzuk meg, hosszában vágjuk félbe. Szedjük ki a sárgájákat, törjük össze, és keverjük hozzá a kihűlt vajas-lisztes alaphoz. Szórjuk rá az apró kockákra vágott sonkát. Ízesítsük zúzott fokhagymával, sóval és borssal.
3. Pürésítsük aprítógépben vagy turmixban, jól habosítsuk ki. Habzsák vagy kanál segítségével töltsük a krémet a fél tojásokba. Díszíthetjük csírákkal, apró levélkékkel.
Elkészítési idő: 20 perc
1 adag: 400 kcal
Franciasaláta házi majonézzel
Hozzávalók (6-8 személyre)
A salátához:
500 g burgonya
300 g sárgarépa
250 g zöldborsó
cukor
só
300-350 g alma
1/2 db citrom facsart leve
250 g csemege uborka
A házi majonézhez:
5 db tojássárgája (friss)
400 ml étolaj
őrölt fekete bors
3 ek. mustár
3-4 ek. tejföl (20%)
1/2 db citrom facsart leve
friss petrezselyem
Elkészítés:
1. A burgonyát héjastól főzzük meg, kockázzuk fel. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét!
2. A megtisztított sárgarépát kockázzuk fel és a zöldborsóval enyhén cukros, sós vízben főzzük meg. Az almát hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el és kockázzuk fel. Felhasználásig helyezzük hideg citromos vízbe. Az uborkát szintén kockázzuk fel.
3. Amíg a zöldségek főnek, keverjük be a házi majonézt. Ehhez a tojássárgákat üssük egy tálba, majd lassan adagolva, keverjük hozzá az olajat. Ha jól keverjük, szépen lassan sűrű, majonéz állagot kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt és a citromlevet, majd tegyük a hűtőbe.
4. A lehűtött majonézes mártásba keverjük bele az előkészített és már lehűtött zöldségeket, legutoljára a krumplit.
5. Figyeljünk arra, hogy ne törjük össze őket! Fogyasztás előtt legalább 1 órára tegyük hűtőbe a franciasalátát. Díszítsük aprított petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 45 perc+hűtés
Egy adag: 582 Kcal
Majonézes krumplisaláta – alaprecept
Hozzávalók (6-8 személyre)
1 kg főzni való burgonya (legjobb a somogyi kifliburgonya)
1/2 csokor újhagyma
1 fej lila hagyma
só
300 g majonéz
1-2 tk. mustár
100 g tejföl
1/2 tk. bors
Elkészítés:
1. A burgonyát mossuk meg, és főzzük meg héjastul egy lábasban hideg, sós vízben nagyjából 20 perc alatt. A megfőtt burgonyát hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, és vágjuk fel ízlés szerint karikákra vagy kockákra.
2. A lila hagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, az újhagyma zöldjét is karikázzuk fel.
3. Rakjuk a lila hagymát egy salátástálba, alaposan sózzuk be, hagyjuk állni 1-2 percig. Adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a tejfölt, ízesítsük borssal, majd az egész alapot keverjük össze.
4. Végül adjuk hozzá a felkarikázott burgonyát, és kanállal óvatos mozdulatokkal, hogy a burgonya kevésbé törjön össze, fogassuk össze a majonézes mártással. A tetejére szórjunk újhagymát, majd hagyjuk a hűtőben minimum 3-4 órát pihenni, összeérni.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 489 kcal
Sajttekercs és sonkatekercs
Hozzávalók (8 személyre)
A sonkatekercshez:
160 g vaj
4 ek. liszt
200 ml tej
200 ml főzőtejszín
só
fehér bors
2 ek. reszelt torma
10 szelet főtt sonka
A sajttekercshez:
1 fej lila hagyma
friss újhagyma
100 g natúr vajkrém
50 g vaj
200 g szeletelt trappista sajt
100 g sült tarja sonka
Elkészítés:
1. A sonkatekercs elkészítéséhez főzzünk sűrű besamelt 80 g vajból, a lisztből, a tejből és a tejszínből, majd sózzuk meg, borsozzuk meg, és adjuk hozzá a lereszelt tormát. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
2. Ha kihűlt, a maradék vajat habosítsuk ki és lazítsuk fel vele a besamelt, majd habzsák segítségével töltsük meg vele a sonkákat.
3. A sajttekercs elkészítéséhez a lila hagymát pucoljuk meg és apróra vágjuk, az újhagymát mossuk meg és vágjuk össze, majd a vajkrémmel és a szoba hőmérsékletű vajjal keverjük ki.
4. Egy sütőtepsit folpackozzunk ki, helyezzük rá a szeletelt sajtot, arra a sonkát, majd 40 fokos sütőben langyosítsuk át 1-2 perc alatt.
5. Ha meglágyult a sajt, kenjük meg a krémmel, csavarjuk fel a folpackkal szorosan, és hűtsük legalább 2 órát, hogy szeletelhető legyen.
6. A sonkatekercseket rendezzük kínálótálra, a sajttekercseket vágjuk szeletekre, és azokat is rendezzük el a tálon. Csemegeuborkával, friss zöldségekkel és bagettel szuper ünnepi hidegtál lesz belőle.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 350 kcal
Csirkés-fetás tésztasaláta
Hozzávalók (4 személyre)
A salátához:
500 g fusilli tészta
500 g csirkemellfilé
1 tk. fokhagyma-granulátum
só
bors
2 ek. olívaolaj
4 szelet bacon
400 g koktélparadicsom
300 g friss spenót
200 g feta sajt
1/4 fej vöröshagyma
2 ek. friss kapor
A dresszinghez:
120 ml olívaolaj
3 ek. vörösborecet
1/2 ek. olasz fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
só
bors
Elkészítés:
1. A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le.
2. A csirkemellet sózzuk meg, borsozzuk meg és szórjuk meg a fokhagyma-granulátummal, majd közepes lángon oldalanként 8-8 perc alatt süssük meg az olajon. Ezután pihentessük 10 percig, majd kockázzuk fel.
3. A bacont süssük ropogósra a visszamaradt zsiradékban, majd ha kihűlt, aprítsuk fel.
4. A dresszinghez keverjük össze az olívaolajat, a vörösborecetet, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát és a mustárt, majd sózzuk, borsozzuk meg.
5. Végül egy nagy tálban keverjük össze a tésztát, a csirkemellkockákat, a bacont, a felezett koktélparadicsomot, a spenótot, a morzsolt fetát, a finomra vágott hagymát és a kaprot, majd öntsük le a dresszinggel.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 300 kcal
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre