Petőfiék is ezt ették, itt vannak a Pilvax receptjei





Nincs szükség időutazásra, magad is megsütheted a korabeli falatokat.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.03.15.
friss hozzávaló vaníliás Pilvax

Kit ne érdekelne, hogy milyen desszerteket fogyasztottak egykor a kávéházak fénykorában, a Pilvaxban? A Fanny magazin jóvoltából a következő három recept ebbe enged bepillantást.


 

Kossuth-kenyér


 

Hozzávalók (10-12 szelethez):

3 db tojás

120 g kristálycukor

50 g vaj

20 g holland kakaópor

60 g dióbél

1 db biocitrom

őrölt fahéj

140 g finomliszt

5 g sütőpor


 

Kossuth-kenyér, fotó: Mindmegette

Elkészítés:

1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral és a megolvasztott vajjal. Szitáljuk hozzá a kakaót. Forgassuk bele a felaprított diót, a megmosott citrom vékonyan lereszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a kakaós masszába, végül szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, majd az egészet dolgozzuk össze.

2 Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába, simítsuk el. Süssük meg 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Fordítsuk ki rácsra, hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Egy szelet: 210 kcal

 

Foszlós kalács


 

Hozzávalók (12 szelethez):

250 ml habtejszín

2 db tojás

1 db tojásfehérje

50 g kristálycukor

500 g liszt + a deszkához

20 g friss élesztő

1 db citrom 

1 ek jégcukor a díszítéshez


 

Fotó: Bela Bankuti

1. Robotgép gyúrópálcájával dolgozzuk össze a tejszínt, 1 db egész tojást és a tojásfehérjét, 1 csipet sót, a cukrot, a lisztet, az elmorzsolt élesztőt és a citrom lereszelt héját. Kelesztőtálban meleg helyre téve kelesszük a tésztát a duplájára kb. 30 perc alatt. 

2 A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd osszuk 3 részre. Formázzuk mindet hengerré, csípjük össze a végüket, majd fonjuk össze a rudakat. Kelesszük ismét 30 percig. A maradék tojást verjük fel. Tegyük tepsibe, majd kenjük meg a tésztát a felvert tojással. Szórjuk meg a jégcukorral, majd süssük aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt. Ha közben túlságosan barnulni kezdene, fedjük le egy darab sütőpapírral. 


 

Elkészítési idő: 60 perc

Egy szelet: 230 kcal


 

Kelt márványos kuglóf, csokimázzal


 

Hozzávalók (12 szelethez): 

100 ml tej

80 g cukor

30 g friss élesztő

500 g liszt

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

120 ml tejszín

1 db tojás

1 db tojássárgája

100 g vaj 

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

15 g kakaópor

4 evőkanál víz

80 g étcsokoládé a tetejére

vaj és liszt a forma előkészítéséhez


 

Elkészítés:

1. Melegítsük langyosra a tejet egy teáskanál cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel kicsit forgassuk össze. A közepébe vájjunk mélyedést, öntsük ide a felfutott élesztőt, a langyos tejszínt, az egész tojást és a tojássárgáját, valamint az olvasztott vajat, és dagasszunk lágy tésztát. 

3. A kakaót keverjük össze a vízzel. A tésztát felezzük el, az egyik felébe dolgozzuk bele a kakaós folyadékot. Mind a két tésztából formázzunk cipót, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük egy órán át. 

4. Utána enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá mind a két tésztát, és fektessük egymásra. Csavarjuk fel együtt, takarjuk le konyharuhával, és ismét pihentessük tíz percig. Utána ismét nyújtsuk ki, és újra tekerjük fel.

5. Egy nagy kuglófformát kenjünk ki vajjal, lisztezzük meg, és fektessük bele a feltekert tésztát. Takarjuk le, és kelesszük egy órán át.

6. Végül tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 45 percen át. Ha kész, hagyjuk kicsit pihenni a formában, majd borítsuk egy tortarácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg kuglófot öntsük le olvasztott étcsokoládéval.

Elkészítési idő: 90 perc+kelesztés

Egy szelet: 340 kcal





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás