Nincs szükség időutazásra, magad is megsütheted a korabeli falatokat.
Kit ne érdekelne, hogy milyen desszerteket fogyasztottak egykor a kávéházak fénykorában, a Pilvaxban? A Fanny magazin jóvoltából a következő három recept ebbe enged bepillantást.
Kossuth-kenyér
Hozzávalók (10-12 szelethez):
3 db tojás
120 g kristálycukor
50 g vaj
20 g holland kakaópor
60 g dióbél
1 db biocitrom
őrölt fahéj
140 g finomliszt
5 g sütőpor
Elkészítés:
1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral és a megolvasztott vajjal. Szitáljuk hozzá a kakaót. Forgassuk bele a felaprított diót, a megmosott citrom vékonyan lereszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a kakaós masszába, végül szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, majd az egészet dolgozzuk össze.
2 Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába, simítsuk el. Süssük meg 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Fordítsuk ki rácsra, hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy szelet: 210 kcal
Foszlós kalács
Hozzávalók (12 szelethez):
250 ml habtejszín
2 db tojás
1 db tojásfehérje
só
50 g kristálycukor
500 g liszt + a deszkához
20 g friss élesztő
1 db citrom
1 ek jégcukor a díszítéshez
1. Robotgép gyúrópálcájával dolgozzuk össze a tejszínt, 1 db egész tojást és a tojásfehérjét, 1 csipet sót, a cukrot, a lisztet, az elmorzsolt élesztőt és a citrom lereszelt héját. Kelesztőtálban meleg helyre téve kelesszük a tésztát a duplájára kb. 30 perc alatt.
2 A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd osszuk 3 részre. Formázzuk mindet hengerré, csípjük össze a végüket, majd fonjuk össze a rudakat. Kelesszük ismét 30 percig. A maradék tojást verjük fel. Tegyük tepsibe, majd kenjük meg a tésztát a felvert tojással. Szórjuk meg a jégcukorral, majd süssük aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt. Ha közben túlságosan barnulni kezdene, fedjük le egy darab sütőpapírral.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy szelet: 230 kcal
Kelt márványos kuglóf, csokimázzal
Hozzávalók (12 szelethez):
100 ml tej
80 g cukor
30 g friss élesztő
500 g liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
120 ml tejszín
1 db tojás
1 db tojássárgája
100 g vaj
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
15 g kakaópor
4 evőkanál víz
80 g étcsokoládé a tetejére
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Elkészítés:
1. Melegítsük langyosra a tejet egy teáskanál cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel kicsit forgassuk össze. A közepébe vájjunk mélyedést, öntsük ide a felfutott élesztőt, a langyos tejszínt, az egész tojást és a tojássárgáját, valamint az olvasztott vajat, és dagasszunk lágy tésztát.
3. A kakaót keverjük össze a vízzel. A tésztát felezzük el, az egyik felébe dolgozzuk bele a kakaós folyadékot. Mind a két tésztából formázzunk cipót, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük egy órán át.
4. Utána enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá mind a két tésztát, és fektessük egymásra. Csavarjuk fel együtt, takarjuk le konyharuhával, és ismét pihentessük tíz percig. Utána ismét nyújtsuk ki, és újra tekerjük fel.
5. Egy nagy kuglófformát kenjünk ki vajjal, lisztezzük meg, és fektessük bele a feltekert tésztát. Takarjuk le, és kelesszük egy órán át.
6. Végül tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 45 percen át. Ha kész, hagyjuk kicsit pihenni a formában, majd borítsuk egy tortarácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg kuglófot öntsük le olvasztott étcsokoládéval.
Elkészítési idő: 90 perc+kelesztés
Egy szelet: 340 kcal
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre