„Az osztrák és a kínai vendégek is tudják, ki volt Petőfi” – újra kinyitott a Pilvax Budapesten





Újra kinyitott az 1848–49-es szabadságharc és forradalom egyik ikonikus helyszíne: a budapesti Pilvax Kávéház. A nagy múltú vendéglátóhelyet most egy szír férfi vezeti, aki fontosnak tartotta, hogy visszaadja a hely régi szellemét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.11.

A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc kávés alapította 1838-ban Café Renaissance néven az akkori Úri utcában. Ez ma Petőfi Sándor utca. A nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax Károlyról kapta, aki 1842-től 1846-ig működtette a kávéházat. Nemcsak átfestette a falakat, de a „legkitűnőbb hősök, és nagyszívű hazafiak képei” is felkerültek rájuk. De nemcsak ez, hanem a négy biliárdasztal is vonzotta a fiatalokat, amiket a tulajdonos maga avatott fel. 

A Pilvaxnak az 1848-as forradalom kirobbanásában meghatározó szerepe volt. 

1910-ben döntés született a tömb lebontásáról, és az 1920-as években onnan nem messze a mai helyén nyílt meg a Pilvax Kávéház, ami inkább csak nevében utalt az egykori múltra.

Korabeli kép a Pilvaxról Fotó: MTI

Létezik egy legenda, hogy Petőfi biliárdozásból élt. Mindenkinek azt mondta különböző budapesti klubokban, hogy nem tud játszani, majd pénzért fogadott, és végül mindenkit megvert

 – mesélte a Borsnak Ducsai Gergely, a jelenlegi Pilvax egyik fiatal munkatársa.

– A valóságban a történészek szerint Petőfi valóban szerette a játékot, csak nemigen tudott biliárdozni. Egy alkalommal veszekedtek is vele, mert egy másik vendég poharába röpítette a golyót. Ha ezt nem véletlenül, hanem szándékosan tette, akkor viszont nagyon tudhatott biliárdozni – folytatta a fiatal férfi. 

Ducsai Gergely jól ismeri a Pilvax történetét Fotó: Bánkúti Sándor

A Pilvax jelenlegi tulajdonosa az 54 éves szír Fayud Mountayabu, aki 36 éve él Magyarországon, itt járt egyetemre, és jól ismeri a magyar történelmet. Három gyermeke van: 13, 19 és 27 évesek. 

– Ők persze jobban otthon vannak benne, hiszen már itt jártak iskolába. A legkisebb gyerekem mesélte, hogy mennyire elcsodálkozott a tanító néni, amikor elmondta neki, hogy az édesapjáé a Pilvax – mondta a Metropolnak Fayud. 

– Sokan jönnek hozzánk, köztük rengeteg a fiatal, akik akár csak egy kávéra is beugranak hozzánk. A magyar vendégeknek nem kell magyarázni a helyiség múltjáról, mert ők ismerik, és direkt ezért jönnek. De nagyon sok külföldi vendégünk is van, akik kíváncsiak a Pilvax múltjára is, amikor meglátják a festményeket, amik 1848-ról szólnak. 

A kávéház falait régi festmények díszítik Fotó: Bánkúti Sándor

Sok a francia, akik a konyha miatt térnek be hozzánk, de jönnek osztrákok is és kínaiak, akik érdekes módon tudják, ki volt Petőfi. Megjegyzem, papírom is van róla, hogy magyaros ételek tudója vagyok 

– mondta a Pilvax mostani vezetője és egyben séfje. 

– Mielőtt hozzám került volna a Pilvax, előtte shishabár volt, korábban pedig pizzázó, azelőtt pedig talán 20 évig is zárva volt. Én azon nagyon csodálkoztam, hogy miért nem egy magyaros étterem működik itt. A koronajárvány után beszéltem a tulajdonosokkal, és mondtam, hogy kivenném, bérelném és visszaállítanám az eredetihez illő dizájnt – emlékezett Fayud. 

A falon kint van Petőfi, Kossuth portréja, az egykori Lánchíd és a tizenkét pont is. A festményeket a gödöllői Levendula Galéria magyar művészei készítették a falak méretéhez igazítva. Készülnek egy emléktáblát is kihelyezni a bejárathoz. 

Petőfi Sándor a legenda szerint sokat biliárdozott is itt Fotó: Bánkúti Sándor

– Már most is rengetegen betérnek, de március 15-én még ennél is sokkal több emberre számítok

 – zárta gondolatait az ikonikus kávéház új tulajdonosa. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás