Eláruljuk, így maradhat a legtovább friss a vágott fenyő!

Csak két dologra kell odafigyelni.Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.12.17.
Módosítva: 2023.12.17.
karácsony praktika fenyő

A fenyőillat szinte elengedhetetlen hozzátartozója a karácsonynak. De mit lehet tenni, hogy ne kezdje el hullajtani a tűlevelét már az ünnep második napján?

Fotó: Varga György

Ha a következő két dologra odafigyelsz, egészen vízkeresztig friss maradhat a fenyőd!

1. Tartsd hűvös, árnyékos helyen!

Ameddig a fát nem hozzák meg az angyalkák, általában a szülők a pincében szokták a kíváncsi gyerekszemek elől elrejteni. Jót is tesz neki, ha a díszítésig fűtetlen helyen van. De akkor marad a legtovább friss, ha a szobába kerülve sem a fűtőtest közelébe vagy az ablakhoz állítod, ahol rátűzhet a nap. Egy hűvösebb pontján állítjátok fel, ahol nem érik közvetlenül a napsugarak, mert bár a téli napra azt mondják, hogy erőtlen, a sugarai hatására a fa hamarabb ledobja a leveleit.

2. Állítsd vízbe!

A vágott fenyőnek ugyanúgy rengeteg vízre van szüksége, mint egy vágott virágnak ahhoz, hogy friss maradjon. Különösen igaz ez a vágás utáni első 48 órára. A díszítésig tartó tárolás alatt mindenképp érdemes rendszeresen pótolni alatta a vizet, mert egy nagyobb fenyő akár egy litert is elfogyaszt naponta. Ha van rá lehetőséged, akkor az ünnepek alatt is érdemes olyan tartóba tenni a fát, amit fel lehet tölteni vízzel, mert meghálálja.

Ami még nagyon fontos: érdemes már a vásárlásnál leellenőrizni, mennyire friss a fa. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy megdörzsölöd a fa ágait, vagy a fát a földhöz ütögeted, és ha csak egy kevés tűlevél hullik le, akkor nem olyan rég vágták ki. A másik trükk, ha a tűleveleket félbehajtod: ha gyorsan kirúgják magukat, akkor friss a fa.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás