Te hogyan tisztítod a tollpárnákat? Itt a helyes módszer!





A tollpárnáknak számos előnye van más párnákkal szemben.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.11.29.
Módosítva: 2023.11.29.
szódabikarbóna mosás adalékanyag tollpárna mosógép

A tollpárnának számos előnye van, hiszen tölteléke teljesen természetes, ráadásul éjszaka megfelelő tartást biztosíthat. A jó alvás érdekében ajánlott tisztán tartani, a tollak miatt azonban különösen érdemes odafigyelni rá, milyen módon tesszük ezt. A Fanny magazin összegyűjtött néhány tanácsot, hogyan frissítheti fel a tollpáráit és velük együtt az álmait.

alvás, álom, ágy
Egy tollpárna sokat segíthet az alvásunk minőségén Fotó: unsplash.com

1. Ne szakadjon meg

Szerencsére a tollpárna kímélőprogramon a mosógépben is mosható, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni. Például a mosás előtt ellenőrizzük, hogy nincs-e szakadás a huzaton. Ha bizonyos helyeken gyengébb a varrás, az is szakadást eredményezhet.

2. Számoljunk le a foltokkal

Ha a párna nagyon koszos, illetve foltos, akkor áztassuk be mosás előtt! Ehhez elég 20 percre mosószeres, forró vízbe tenni. Ezt követően már rakhatjuk is a mosógépbe.

3. Kettőt egyben

Érdemes egyszerre két párnát helyeznünk a mosógép dobjába a jobb súlyeloszlás miatt. Az alul- és felültöltős mosógép egyaránt alkalmas lehet, azonban, ha utóbbi keverőlapátos, akkor érdemes a párnát függőlegesen a dobba tenni, hogy még inkább vigyázzunk rá.

4. Csakis kíméletesen

A mosás során figyeljünk arra, hogy adalékanyag-mentes szappant, illetve mosószert használjunk és kerüljük az öblítőt! Ha környezetbarát készítményre voksolunk, akkor megakadályozhatjuk, hogy éjszaka a párnába felszívódó vegyszermaradványok között aludjunk.

5. Hófehér a végeredmény

Egy csésze szódabikarbónát a dobba téve elérhetjük, hogy a párnánk ragyogóan fehér legyen. Ráadásul ez a módszer a vizet is lágyítja és támogatja a mosógép tisztítását.

alvás, álom, horkolás, álmatlanság
Egy kis szódabikarbóna csodákra képes a tollpárnákkal Fotó: Pexels (illusztráció)

6. Tartsunk néha szünetet

Időnként érdemes lehet megszakítani a programot és kivenni a párnákat, majd kézzel felverni őket. Amennyiben találunk csomókat, azokat szedjük szét, majd folytassuk a mosást!

7. Dupla öblítés, nagyobb biztonság

A tollpárnákat ajánlott kétszer is kiöblíteni, ezzel megakadályozva, hogy véletlenül szappan vagy mosószer maradjon a tollakon.

8. Szárítsuk megfelelően

A mosás után érdemes napon szárítani a párnát, ezzel elkerülve, hogy bedohosodjon a töltet. Ha erre az időjárási körülmények miatt nincs lehetőség, a szárítógép is jó megoldás lehet. A tollpárna szárítása hosszabb ideig tarthat, mint a normál textíliáké.

9. Jobban alhatunk, ha többször mosunk

A párnákat érdemes évente legalább két alkalommal tisztítani, ugyanis nem mindig elegendő a huzat cseréje. Alvás közben különféle szennyeződések kerülnek az ágyneműre, mint az elhalt hámsejtek és az izzadtság, ezek pedig mosás nélkül közvetlenül érintkeznek az arcunkkal, mikor álomra hajtjuk a fejünket.

10. Óvjuk a párnákat

Gyakori szellőztetéssel elérhetjük, hogy a tollpárnák minél tovább jó állapotban maradjanak. A szárítást követően szintén érdemes szellőztetni őket. A tűző napon azonban ne maradjanak, mert az tönkreteheti a tollakat.





 





Ezeket olvastad már?
Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás