Mutatunk 5 tippet, amivel elkerülheted, hogy kiraboljanak





Néha az emberek figyelmetlenségét használják ki a bűnözők.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.11.08.
betörő biztonsági szakértő rablás lopás

Michael Fraser fiatalon a bűn útját járta, és sokszor vett részt házak feltörésében is. A büntetése letöltése után azonban át állt a jó oldalra, és biztonsági szakértőként kezdett el dolgozni. A DailyMail számára ő állította össze azt a listát, amely tanácsokkal látja el az embereket, a betörők elleni hatékony védekezésben. 5 tippje közül biztos lesz, ami evidens lesz a kedves olvasóink számára, azonban az biztos, hogy a betörők sokszor pont az emberek figyelmetlenségét, vagy alkalmi hibáját használják ki, amikor bejutnak a házukba, így nem árt ismételni.

betörő tolvaj rablás bűn
Néhány egyszerű trükkel elkerülhetjük, hogy kiraboljanak minket Fotó: Pexels (illusztráció)

Michael Fraser 5 tippjében semmi újdonságot nem talált ki a szakember, azonban lehet lesz közte olyan tanács, amire nem is gondolnak az emberek.

1. A számlákat, dokumentumokat simán kidobják a kukába

Michael elárulta a Daily Mail számára, hogy a bűnözők simán átnézik a célpont kukáját a betörés előtt, ugyanis rengeteg információt tudhat meg valaki szemeteséből, például a nevét, munkahelyét, vagy akár a személyes adatait is. Ezeket mindet később fel tudja használni az áldozat ellen, illetve akár meg tudják határozni a munkaidejét is, amikor nem tartózkodik a házban az ember.

2. Nem nézik meg, hogy minden ablakot/ajtót bezártak-e

A legegyszerűbb hiba, ha véletlenül nyitva maradnak az ablakok vagy az ajtók. Michael azonban nem csak arra gondol, hogy ha nyitva marad a bejárati ajtó, ő azokra a nyílászárókra gondol, amikre nem is gondolnának az emberek, hogy potenciális bejutási hely lehet: garázsajtó, spájzablak, kutyabejárat, félreeső ablakok, amelyek zárjait ritkán ellenőrzik az emberek.

3. A vigyázz a kutya harap és hasonló táblák már nem riasztanak el senkit

Egy tapasztalt betörő úgyis körül kémleli a kiszemelt otthont, mielőtt betör oda, így nem éri meglepetésként, ha van kutya, ha nincs a kertben. Ezáltal a figyelmeztető tábláknak nem sok értelmük van, sőt, ha meglátja valaki, hogy négylábú van a háznál, akkor biztos elkezdi keresni a kutyabejáratot, vagy esetleg a háznak olyan gyenge pontjait, amely pont a házikedvenc miatt esetleg nyitva lehetnek.

4. Az ablakból látható értékek és naptárak veszélyesek

Kevesen gondolnak rá, de az ablakból leolvasható naptár az egyik legárulkodóbb tárgy a betörők számára. Megláthatják rajta, hogy ha esetleg be van jelölve rajta egy nyaralás, a szabadság, vagy az anyós meglátogatása. Ők ebből tudni fogják mikor szabad a terep. Emellett akinek a kocsi, vagy a ház pótkulcsa a konyhában, vagy az előszobában lógnak a falon, és az ablakon keresztül látszódnak, azok mondanunk sem kell nem riasztják el az elkövetőket, inkább csak csalogatóvá válik tőlük a ház.

5. Titokban utazz el otthonról hosszabb időre

A Reszkessetek, betörők! című hollywoodi filmek óta tudjuk, ha egy család hosszú időre nyaralni indul, akkor betörők áldozatává válhat a házuk. Éppen ezért ha valaki nyaralni, vagy külföldre utazik, akkor azt minél csendesebben tegye. Michael szerint a közösségi médiában, és a környékükön ne verjék nagyobbra az ilyen jellegű utazásokat az emberek. Azonban egy megbízható szomszédot megkérhetünk rá, hogy néha nézzen rá a házra.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás