Egyszerűbben lehet CSOK-ot igényelni!





Érdemes sietnie azoknak, akik a Családi Otthonteremtési Kedvemény segítségével szeretnének ingatlant vásárolni, hiszen január 1-jétől a városi CSOK jelenlegi formája megszűnik. A szeptember 1-jétől életbe lépett módosításokról Valkó Hiteles András jelzálog- és babaváróhitel specialistát kérdeztük.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.02.
csok változás igénylés

Három a magyar igazság

Szeptember elsejéig legfeljebb két vállalt gyermek után lehetett igényelni a CSOK-ot, kivéve az új lakás vásárlására vagy építésére igényelhető emelt összegű, 10 millió forintos támogatást, amit három vállalt gyermekre is lehetett. Szeptember elsejétől azonban mind a CSOK, mind a Falusi CSOK esetén már nemcsak két gyermeket lehet előre vállalni, hanem akár hármat is.

Érdemes sietnie azoknak, akik a Családi Otthonteremtési Kedvemény segítségével szeretnének ingatlant vásárolni (Képünk illusztráció) Fotó: Mabel Amber / Pixabay

Rövidebb határidő

Korábban az emelt, 10 millió forint összegű CSOK esetében a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. Tehát, például, ha egy pár már két meglévő gyermek mellett harmadikat vállalt, akkor a harmadik gyermek születésére 10 évük volt. Szeptember 1-jétől azonban egy vállalt gyermek esetén 4, két vállalt gyermek esetén 8, három vállalt gyermek esetén 10 évük lesz a teljesítésre. Fontos megjegyezni, hogy ezt a rövidebb határidőt a már folyamatban lévő igénylésekre nem alkalmazzák.

Egyszerűbb a papírmunka

Mostantól már nem szükséges az építési engedély benyújtása olyan ingatlanok esetében, ahol azt egyébként sem követelték meg. Ez különösen azoknak kedvez, akik meglévő ingatlanjukat szeretnék kibővíteni. Ennek következtében könnyebbé válik a tetőtér beépítése, legyen szó lakásbővítésről vagy többgenerációs lakóház kialakításáról.

Tarthatunk szünetet

A TB jogviszonyra vonatkozó előírások is változnak. Mostantól azok a magyar állampolgárok is jogosultak lehetnek a támogatásra, akik Magyarországon dolgoznak, de külföldön fizetnek adót. További könnyítés, hogy a TB jogviszony szüneteltetése nem számít megszakításnak, ugyanakkor a szüneteltetés időszaka nem számít bele az elvárt jogviszony idejébe. Tehát, ezentúl az az egyéni vállalkozó, aki rendelkezik a támogatáshoz szükséges 2 év TB jogviszonnyal, de időközben szüneteltette vállalkozását, jogosult lehet a támogatásra.

Visszamenőleg is járhat

Korábban, ha a házaspár egyik tagja még azelőtt elhunyt, hogy megszülettek volna a vállalt gyermekek, méltányossági kérelmet kellett benyújtani a támogatásért. Ezentúl haláleset esetén a gyermekvállalás automatikusan elismerésre kerül. Ezt a változást azokra a szerződésekre is alkalmazzák, amelyeket szeptember elsejét megelőzően kötöttek.

Kamat a büntetés

Mostantól szigorú büntetés jár, ha a házaspár nem teljesíti a vállalt gyermeket. Abban az esetben, ha önként visszafizetik a korábban előlegezett CSOK-ot még a gyermekvállalásra vonatkozó határidő előtt, akkor is kötelesek büntetőkamatot fizetni. Ez a 10 milliós új építésű CSOK-nál a ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, míg a többinél a ptk. szerinti kamat, de mindkét esetben legfeljebb 5 százalék lehet.

Három helyett kettő

Továbbra is elérhető a futamidő végéig a fix 3 százalékos kamatozású otthonteremtési kölcsön. Azonban a 10 milliós CSOK mellé igényelt, 10 milliós CSOK hitel esetén nem kell a CSOK hitelre büntető kamatot fizetni, ha a három gyermek helyett, csupán két gyermek teljesül, mivel két gyermek esetén is jogosultak lennénk a 10 milliós CSOK hitelre.

Milliókkal csökkenhet a lakáshitelt

Szeptember 1-jétől változnak a gyermekek után járó jelzáloghitel-tartozás csökkentésének feltételei is. Továbbra is feltétel, hogy a gyermek születése, az örökbefogadás vagy a magzat 12 hetes kora előtt a családnak legyen folyósított lakáscélú jelzáloghitele.

Ezek az alapok

A második gyermek születését követően továbbra is 1 millió forinttal csökkenthető a meglévő lakáshitel tartozás, míg a harmadik gyermek esetén ez az összeg 4 millió forint. Minden további gyermek érkezésekor pedig további 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.

Kitolták a határidőt

Korábban a gyermek vagy ikergyermekek születése, illetve az örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat jogerőre emelkedését követően 60 napon belül kellett benyújtani a kérelmet. Mostantól ez a határidő 180 napra módosult. Fontos időben intézkedni, mert a határidő lejárta után már nincs lehetőség kérelem hosszabbítására.

Váratlan tragédia

Az új szabályok értelmében a támogatás akkor is igénybe vehető, ha a meglévő vagy örökbefogadott gyermek, vagy a 12 hetes kort meghaladó magzat az igénylés előtt elhunyt. Amennyiben az igénylő megfelel a jogosultsági feltételeknek, a támogatást a halálesetet követő 180 napon belül lehet igényelni.

Nem kell kapkodni

Az építési célú hiteleknél jelenthet könnyítést, hogy több idő marad az építkezésre: a szabályok módosításával az ingatlan felépítésére a támogatást megállapító hatósági határozat keltétől számított egy év helyett kettő év áll rendelkezésre.

Jár érte a teljes összeg!

Szintén az építkezőknek jelenthet könnyítést, hogy az igénylők még akkor is teljes támogatásra jogosultak, ha a szakaszos folyósítás miatt a kifizetett összeg kevesebb, mint a kifolyósított összeg. Tehát, ha az építési hitel 10 millió forint, de az elengedés beadásakor a bank csak 3 millió forintot fizetett ki, akkor továbbra is jogosultak vagyunk a 4 millió forintos elengedésre. Először a hárommilliót kapjuk meg, majd a következő kifizetéskor a maradékot.

Ha megszorul a család

További kedvező változás az is, hogy ha a támogatást jogosulatlan felvétel miatt vissza kell fizetni, akkor családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményekre hivatkozva lehetőség van 12 hónapos fizetési halasztást vagy 36 hónapos részletfizetést kérni.

Száműzött élet

Montverrében, a réges-régi elitakadémián, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a grand jeu-ben – a nagy játszmában –, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de egy véres tragédia nyomán elhagyta az akadémiát. Ehelyett a politika vonzásába került, ám egy apró botlás miatt most száműzöttként kerül vissza Montverrébe, és maga sem tudja, milyen sors vár rá.

Bridget Collins: Árulások

5490 Ft, 21. Század Kiadó

 





Ezeket olvastad már?
Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Zseniális az IQ-d, ha meg tudod oldani ezt a matekfeladatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás