Itt a drámai bejelentés a szakemberektől: ezt teszi a testeddel az elektromos cigi





Jobb, ha mielőbb leteszed a cigi elektromos változatát. Ne kockáztasd, hogy ez nálad is előforduljon.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.09.05.
elektromos cigaretta gyermeknemzés életmód egészség

Köztudott, hogy a dohányzás káros az egészségre. Erre különböző figyelmeztető-elrettentő feliratok is figyelmeztetnek a cigarettásdobozokon. A tudósok pedig most arra hívják fel a figyelmet, hogy az e-cigarettát is érdemes mielőbb letenni.

Close,Up,Synthetic,Nicotine,Concept.,Various,Disposable,Electronic,Cigarettes.,Modern
Az elektromos cigi is rossz hatással van a férfiakra Fotó: ArieStudio/Shutterstock

Török kutatók ugyanis nemrégiben arra voltak kíváncsiak, hogy a dohányfüst milyen hatással van a patkányok hereméretére és spermiumszámára. Az egerek és patkányok anatómiai, fiziológiai és genetikai hasonlóságokat mutatnak az emberrel, ezért használják őket folyamatosan a kísérletek során. A szakemberek ezért úgy vélekedtek, hogyha valami elváltozást tapasztalnak patkányoknál, akkor az az emberekkel is megtörténhet.

Az erről szóló tanulmány a Revista Internacional de Andrología spanyol orvosi folyóiratban jelent meg, az eredmények pedig enyhén szólva is érdekesen alakultak.

A vizsgálatok megkezdése előtt feljegyezték az állatok heréjének a méretét valamint a hímivarsejtek számát. Kiderült, hogy egy átlagos patkánynak körülbelül 98,5 millió spermiuma van milliliterenként. Az állatokat pedig ezután három csoportba osztották.

Az egyik csoportot a Winston márka cigarettafüstjének tették ki, a másodikat egy Joyetech eGo Aio 1500 mAh e-cigaretta füstje érte, a harmadik pedig a kontrollcsoport volt, amely nem tapasztalt semmit. A szakemberek azt állapították meg, hogy a spermiumok száma körülbelül 95,1 millióra esett vissza, amikor az állatokat az e-cigaretta füstjének tették ki, és 89 millióra, amikor a hagyományos dohányfüst érte őket. A cigarettafüstnek kitett patkányok heréi voltak a legkisebbek az e-cigaretta és a kontrollcsoporthoz képest.

A vizsgálat eredményei a herék kórszövettani vizsgálatában, a spermiogrammban és az oxidatív stressz paramétereiben változásokat mutattak ki a cigaretta- és az e-cigi füstnek kitett patkányok esetében

– vonták le a következtetést a tudósok.

A szakemberek ugyanakkor megjegyzik, hogy a vizsgálatokat egyelőre csak állatokon végezték el, így azokat idővel embereken is tesztelni kell, hogy az adatok megfeleljenek a valóságnak – írja a Ladbible.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás