RETRO RÁDIÓ

Állítja egy tinédzser: az e-cigaretta függősége miatt négyszer esett össze a tüdeje





Egy tini azt állítja, hogy négyszer összeesett a tüdeje az elektromos cigi miatt.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.04.06.
Elf Bar betegség cigaretta

Az orvosok azt mondták a fiatal fiúnak, hogy úgy néz ki a tüdeje, mintha több mint 30 éven át legalább napi három doboz cigarettát szívott volna. A tinédzsernek eleinte nem kapcsolata össze, hogy van összefüggés az összeomló tüdeje és az e-cigizése között. 

e-cigi,vape,
A tinédzser először nem rakta össze a képet, hogy káros szenvedélyének köze lehet a tüdeje összeomlásához Fotó: Illusztráció - Pixabay

A 19 éves Draven Hatfield elmondta, hogy 13 éves korában kezdett el dohányozni, mert azt hitte, hogy ez egy „jó kis trend”. 2018-ban doboz alakú e-cigarettákkal kezdte a „gőzölést”, és csak három évvel később próbálta ki a eldobható verziót. 

Amikor elkezdtem csak hétvégén szívtam, később azonban már minden nap állandóan a számban volt. Naponta legalább egyszer újratöltöttem, néha kétnaponta

- idézi a The Sun a fiatal fiú visszaemlékezéseit. A 19 éves fiatal elmondta, hogy nem dohányzott, mielőtt elkezdett volna e-cigarettázni. Draven bal tüdeje 2021 októberében omlott össze először, amikor még csak 17 éves volt.

Egyik nap ültem, és hirtelen a semmiből mellkasi fájdalmat és görcsöt éreztem az egész oldalamban

- emlékezett vissza. 

A fiú azonban a súlyos fájdalom ellenére sem fordult azonnal segítségért. Először hazament és lefeküdt, akkor ment csak a kórházba, amikor még rosszabbra fordult az állapota. Akkor közölték vele, hogy összeesett a tüdeje. A fiúnak csak akkor esett le, hogy e-cigis szokási miatt ömlött össze a tüdeje, amikor harmadjára épp cigizés közben történt meg újra.

Csak egy kis pukkanást éreztem, és mivel már kétszer is túl voltam rajta, tudtam, mi az. Másképp lélegeztem, és aztán minden egyes nyeléskor egy kis csípést éreztem az oldalamban. A harmadik alkalommal rájöttem, hogy az e-cigi miatt van, majd beszéltem szakemberekkel és eldöntöttem, hogy megpróbálok leszokni

- emlékezett vissza. A fiú azonban már későn döntött helyesen, 2022 februárjában tüdeje negyedszerre is összeomlott. Ekkor már egy úgynevezett bullektómiás műtétre szorult. Draven szerencsére azóta már felépült, de a mai napig viseli a sebhelyeket és fájdalmakat is érez.

Soha többé nem nyúlok e-cigihez vagy dohányhoz. Nagyon biztos vagyok benne, hogy az eszköz okozott kárt bennem, ezt megerősítette a szakorvosom és a tüdőorvosom is. Ahhoz, hogy abbahagyjam a cigizést, nikotinos gumit használtam

– mondta végezetül a fiú, aki még hozzátette, hogy nem hiszi, hogy sok fiatal tisztában van azzal, hogy a gőzölés mennyire súlyos egészségügyi problémát okozhat. 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás