RETRO RÁDIÓ

Így mozgatod a számítógép egerét? Akkor szétfeszít a stressz!





Az egérhasználat és a gépelés módja tükrözi, hogy mennyire vagy feszült a munkahelyeden. Ez a módszer jobban jelzi a stresszt még a pulzus változásánál is!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.19.
stressz életmód gépelés munkahely egér

Svájci kutatók szerint a gépelés és a számítógépes egérhasználat jobb stresszjelző lehet, mint a pulzusszám. A szakemberek 90 résztvevőt figyeltek meg, akik irodai feladatokat végeztek, például találkozókat terveztek vagy adatokat rögzítettek és elemeztek – írja a Science Alert. Megfigyelték a résztvevők egér- és billentyűzethasználatát, valamint a pulzusukat, és rendszeresen megkérdezték őket, mennyire érzik magukat stresszesnek. 

Míg néhány résztvevő zavartalanul dolgozhatott, a csoport felét többször megzavarták chat-üzenetekkel és felkérték őket, hogy vegyenek részt egy állásinterjún. Megállapították, hogy a stresszes emberek másképp gépelnek és mozgatják az egeret, mint a nyugodtak. „Gyakrabban és kevésbé pontosan mozgatják az egeret, nagyobb távolságokat tesznek meg a képernyőn” – találták a kutatók. Arra is fény derült, hogy a feszült személyek többet hibáznak gépelés közben, jobban ütik a klaviatúrát, sok rövid szünettel. Ezzel szemben a nyugodt emberek kevesebb, de hosszabb szünetet tartanak gépelés közben – állapították meg. 

A kutatás szerint a megnövekedett stressz-szint negatív hatással van az agy információfeldolgozási képességére, ami a motoros készségeinket is befolyásolja. A módszer azért is hasznos, mert Svájcban minden harmadik alkalmazott szenved a munkahelyi stressztől. „Az érintettek gyakran addig nem veszik észre, hogy fizikai és szellemi erőforrásaik apadnak, amíg nem késő” – mondták a kutatók. A módszer tehát közvetlenül az alkalmazottaknak segíthet, hogy felismerjék, ha feszültek, nem pedig az a cél vele, hogy monitoring eszközt hozzanak létre a vállalatok számára.





 





Ezeket olvastad már?
Advent felerősíti a megérzéseit ennek a csillagjegynek

Advent felerősíti a megérzéseit ennek a csillagjegynek

Ezt az öt dolgot bánják meg a haldoklók az utolsó pillanatokban

Ezt az öt dolgot bánják meg a haldoklók az utolsó pillanatokban

Ez a teszt elárulja, miért ment tönkre a szerelmi életed

Ez a teszt elárulja, miért ment tönkre a szerelmi életed

Karácsonyi bevásárlás: ezek a boltok nem lesznek nyitva

Karácsonyi bevásárlás: ezek a boltok nem lesznek nyitva

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás