Egyetlen zöldség majdnem minden problémát megold. A kutatók azt is elárulták, mennyit fogyasszunk belőle, hogy egészségesek legyünk.
Egy új tanulmány fényt derített arra, hogy a káposztafélék családjának egyik tagja mindenki számára életmentő lehet. Az egészségügyi szakértők évtizedek óta szuper ételnek tekintik a brokkolit, de most az is kiderült, hogy mi mindenre jó.
Az amerikai Penn Egyetem tudósai megállapították, hogy napi három és fél csésze brokkoli elfogyasztása, ami nagyjából 548 grammnak felel meg, jelentősen javítja az egészséget.
Kutatások igazolták, hogy a brokkoliban lévő molekulák könnyen tapadnak a bélfalhoz és erősítik a bélrendszer védelmét. Ennek köszönhetően csak a hasznos tápanyagok kerülnek a szervezetbe, és blokkolja azokat a baktériumokat, amik olyan betegségek kiváltó okai, mint a gyulladásos bélbetegség, az elhízás és a rák.
„Kutatásunk segít feltárni azokat az élelmiszereket, amik az emberek egészségére jótékony hatással vannak. Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, például a brokkolinak, a káposztának és a kelbimbónak a normális, egészséges étrend részét kell képeznie” – hangsúlyozta Garry Perdew, a tanulmány egyik vezető kutatója a The Sunnak.
A brokkoli tele van olyan tápanyagokkal, amik könnyen képesek felszívódni. A-vitaminban gazdag, ami jótékonyan hat a növekedésre és a testszövetek helyreállítására. De K-vitaminban is bővelkedik, ami fontos a normális véralvadáshoz és az egészséges csontozathoz.
A párolt brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti a szív-ér rendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a szervezetben lévő koleszterin teljes mennyiségét. Ráadásul rostban gazdag, ami biztosítja a teltségérzetet.
Ha mindezek még nem győztek meg a rendszeres brokkolifogyasztásról, akkor jobb, ha tudod: a rák kialakulásának a kockázatát is csökkenti.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre