Lelepleződött Magyarország: ezt csináljuk vacsoraidőben

A vacsora a nap legmeghittebb étkezése, ilyenkor legtöbbször pékáru és hideg élelmiszer kerül a magyar családok asztalára.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.24.
közös étkezés

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgyűlése magyar kezdeményezésre 1979-ben avatta október 16-át élelmezési világnappá, melynek alkalmából idén a Ben’s Original rizsmárka átfogó felmérést végzett a magyar lakosság körében az étkezési szokásokat illetően. Míg a világnap célja felhívni a figyelmet az éhezőkre és arra, hogy még mindig nem juthat mindenki megfelelő táplálékhoz a világon, addig a felmérésből az derült ki, hogy a magyarok körében a vacsora a leghangulatosabb étkezés – írja a Termékmix.

 

Fotó: Pixabay

A válaszadók számos étkezési szokást érintő kérdésben nyilatkozhattak, de a kutatók azt a mintát kapták, hogy a három fő étkezés – reggeli, ebéd, vacsora – közül egyértelműen az utolsó az, amelyhez a legtöbben a beszélgetős, vidám hangulatot társítják, és a vacsora az, amit a legtöbben a családjukkal, barátaikkal költenek el. Míg a reggelit rengetegen átugorják, a vacsorát elenyészően kevesen hagyják ki a napi programjukból, ráadásul a 18–65 év közötti lakosság negyedének szemében ez a fő étkezés, ilyenkor fogyasztják a legtöbb ételt.

Bár a vacsora a legtöbbünk mindennapjának megkérdőjelezhetetlenül is a része, nem jellemző az, hogy tudatosan készülnénk arra, mit eszünk, sokkal gyakoribb jelenség, hogy az kerül az asztalra, ami éppen otthon van. A legtöbb vacsora a válaszok alapján otthon készül, bár az elkészítése jellemzően nem közös program. Előnyt élveznek a gyorsan elkészíthető ételek, a lakosság alig ötöde választ rendszeresen instant, félkész ételt vacsorára.

Egy átlagos vacsora a magyar háztartásokban legfeljebb fél órán át tart, de a válaszadók 27 százaléka nyilatkozta azt, hogy a 30-60 perces étkezések sem ritkák a köreikben. A gyerekes családok felének esetében a vacsora az a fontos pillanat a napban, mikor mind együtt tudnak lenni. A nem egyedül élőknek nagyjából kétharmada szokott másokkal együtt vacsorázni hétköznap, míg hétvégén növekszik ez az arány. Az együtt vacsorázók jellemzően ugyanazt eszik, és míg hétköznap a hideg ételt preferáljuk, hétvégén túlsúlyba kerülnek a meleg fogások az asztalon.

A felmérésből az is kiderül, milyen élelmiszerek a vacsora királyai: a lakosság több mint fele, 56 százaléka választ kenyeret, kiflit vagy ezekből készített szendvicset vacsorára, ezt követik a sült vagy főtt húsos ételek és halak (31 százalék), míg a dobogó legalsó fokára a tojásos fogások kapaszkodtak fel, a magyarok bő negyede készít rántottát, tükör- vagy keménytojást a nap utolsó étkezésére.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás