Hogyan válasszunk olyan fogyókúrát, amely hatásos, de nem károsítja a szervezetet?

Talán már egy ideje gondolkodik azon, hogy tudna leadni néhány felesleges kilót a testsúlyából. Talán a tükörbe vetett pillantás döntötte el, hogy fogyókúrába fog, miután felpróbált egy fürdőruhát, trikót, szoknyát vagy rövidnadrágot. Közeledik a nyár, így a teste jobban ki van téve a napsugarak hatásának. Mégsem meri felvenni a fürdőruhát? Tanácsot adunk Önnek, hogyan válasszon olyan fogyókúrát, amely segít a fogyásban anélkül, hogy a szervezetét károsítaná vele. (x)



Megosztás
Szerző: Pr Cikk
Létrehozva: 2022.10.10.
hirdetés

Nem minden fogyókúra egyforma

A fogyókúra szó már jó ideje beépült a szókincsünkbe és valószínűleg nincs is közöttünk olyan, aki legalább egyszer ne gondolt volna rá, vagy ne próbálta volna ki. Számtalan diéta létezik, de nem mindegyik működik, és némelyiknek még káros hatásai is vannak a szervezetünkre. Milyen fogyókúrát válasszunk és melyiket kerüljük el?

A ketogén diéta hatásos és mellette még tornázni sem kell

Az utóbbi időben egyre népszerűbb, de a története sokkal régebbi. A keton diéta nemcsak a sportolók, hanem a hétköznapi emberek körében is egyre népszerűbb. Gyors fogyást ígér minimális erőfeszítéssel. Úgy működik, hogy az étrendből kiiktatja a szénhidrátokat, és azokat fehérjével és zsírral helyettesíti.

Amint csökkenti a szénhidrátbevitelt, a ketózisnak nevezett állapotba, amelynél a szervezet a szénhidrátok helyett a zsírból meríti az energiát, és elkezdi a szénhidrátraktárak elégetését. A szervezetben gyors zsírégetés következik be.

Ha úgy dönt, hogy ketogén diétába kezd, választhatja a már elkészített, kiegyensúlyozott keto ételeket (pl. Ketomix), vagy elkészítheti saját ételeit. Minden hús, tojás, diófélék, magvak, tejtermékek, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök és egyes zöldségek (fehér és zöld, kivéve a borsót) engedélyezettek. Az édességeket, süteményeket, burgonyát, rizst, hagyományos tésztákat, cukrozott italokat és az alkoholt viszont ki kell iktatnia az étrendjéből.

A paleo diéta az őseink étrendjén alapul

A paleolit étrend fokozatos fogyást ígér, amely olyan élelmiszerek fogyasztásán alapul, amelyeket őseink vadászattal vagy gyűjtögetéssel szereztek be. Kizárja az iparilag feldolgozott és instant ételeket, és a gyorséttermi ételek is tilosak.

A hús, a hal, a tojás, a zsírok, mint a vaj, a zsír, az olívaolaj stb., a zöldségek, a gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök, a diófélék és a különböző magvak mind a paleolit étrend részét képezik. Ez a fogyókúra tiltja a gabonafélék, hüvelyesek, cukor és a tejtermékek fogyasztását.

Fotó: shutterstock

A low carb fogyókúra egy enyhébb ketogén diéta

A low carb diéta a szénhidrátok csökkentett bevitelén és fehérjével és zsírral való helyettesítésén alapul, akárcsak a ketogén diéta, de egyes gyümölcsökben található szénhidrátok megengedettek. A testsúly csökkenés a ketogén diétához képest lassúbb.

A low carb diéta nem olyan szigorú, fogyaszthat hüvelyeseket és ha egyszer-egyszer vét a szabályok ellen, az nem olyan tragédia. Húst, tenger gyümölcseit, tojást, tejet, avokádót, dióféléket és magvakat nyugodtan fogyaszthat, de a cukros italokat, az alkoholt, az édességeket és a magas szénhidráttartalmú gyümölcsöket felejtse el.

A mediterrán diéta a friss termékekre összpontosít

Friss zöldségek, gyümölcsök, halak, olaj, diófélék és magvak - ez az, amire a mediterrán étrendben számíthat. Másrészt kerülni kell az édességeket és minden erősen feldolgozott élelmiszert, beleértve a húst és a gabonaféléket is.

A fogyás fokozatos, viszont ez az egyik legtartósabb diéta, amely fogyáshoz vezet és segít a szívroham megelőzésében is.

A Dukan fogyókúrából hiányoznak a gyümölcsök

A gyors fogyást ígérő Dukan-diéta szintén a szénhidrátok elhagyásán és a fehérjebevitel növelésén alapul. A gyümölcsöknek a fogyási szakaszban azonban nincs helye az étrendben, és növelni kell a zabkorpa bevitelét.

Naponta legalább 2 liter folyadékot meg kell innia és zsírszegény húsokat, sovány tejet és tejtermékeket, halat, tenger gyümölcseit és engedélyezett zöldségeket fogyaszthat.

(x)

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás