RETRO RÁDIÓ

Te is nehezen alszol el? Ez a trükk minden gondot megold

Míg egyesek azonnal álomba merülnek, ahogy a fejük a párnához ér, másoknak komoly küzdelem az elalvás – rajtuk segít a 4-7-8 technika.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.15. 14:00
pihentető alvás

A 4-7-8 relaxációs gyakorlat pofonegyszerű: négy másodpercig tartó belégzéssel kezdődik, majd hét másodpercig bent kell tartani a levegőt, amit aztán nyolc másodpercen át kell kifújni – tudatta a CNN-nel dr. Raj Dasgupta, a Dél-Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti fakultásának professzora. A lazító technika egyébként régóta ismert a jógában, de igazán népszerűvé dr. Andrew Weil gyógyászati specialista tette 2015-ben.

 

Fotó: Pixabay

Az elalvás sok esetben azért jelent nehézséget az embereknek, mert az agyuk még tele van a mindennapokat átszövő feszültséggel. A 4-7-8-as légzéstechnikával azonban a nyugalmi állapotba kerülést lehet gyakorolni, és pontosan ez az, amire elalvás előtt szükségünk van – állítja Rebecca Robbins, a Harvard Egyetem egyik kutatója. A gyakorlat csökkenti a stressz-szintet, így pedig sokkal könnyebben talál ránk az álom.

A trükköt a szakértők szerint érdemes még napközben elsajátítani: csak üljünk le kényelmesen, egyenes háttal egy csendes, nyugodt helyen, szorítsuk a nyelvünket a szájpadlásunkhoz, és míg a belégzést az orrunkon keresztül végezzük, addig kifelé már mindig a szánkon keresztül áramoltassuk a levegőt. A négyzetlégzésnek is nevezett gyakorlatot addig folytassuk, míg teljesen ellazulunk – ezek után az ágyban fekve már sokkal könnyebb dolgunk lesz. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ne csüggedjünk az első sikertelen próbálkozások után: a különböző ütemek kezdetben jelentős összpontosítást igényelnek, így épp az ellenkező hatást érhetjük el, de rövidesen elsajátíthatjuk a technikát, és akkor már garantált a siker.

A légzéstechnika sikeressége mögött tudományos magyarázat áll: stresszhelyzetben a szimpatikus idegrendszer felettébb aktív, ez tartja készenlétben az egész testünket, amely így képtelen relaxálni vagy álomba merülni. A 4-7-8 légzés viszont a paraszimpatikus idegrendszert kapcsolja be: lassul a szívverések ritmusa, ellazulnak az idegek, és máris kész a szervezetünk a pihenésre. A technika bizonyítottan csökkenti a szorongást, a depressziót és az álmatlanságot kiváltó tüneteket, de további kutatások azt vizsgálják, van-e más pozitív egészségügyi hatása is.

Ezeket olvastad már?
Ezzel a csillagjeggyel ma többen is szívesen megismerkednének, de vigyázzon!

Ezzel a csillagjeggyel ma többen is szívesen megismerkednének, de vigyázzon!

Ez a csillagjegy végső döntést hoz a héten

Ez a csillagjegy végső döntést hoz a héten

Ez a csillagjegy ma igazán jó hírt kap, feldobja a napját

Ez a csillagjegy ma igazán jó hírt kap, feldobja a napját

Minden erőddel a szerelmet keresed? Tesztünk leleplezi!

Minden erőddel a szerelmet keresed? Tesztünk leleplezi!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás