Leleplezzük, ez a jó házi fagyi titka

Könnyen nyalható, lágy, de nem túl levegős és selymes – ilyen a jó fagylalt. A gombócok árának drasztikus emelkedése miatt egyre többen kísérleteznek az otthoni fagyikészítéssel. A szakértő szerint idén rekordévet zárhatnak a hűsítő édességek alapanyaggyártói.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.02.
hűsítő

Míg a múlt évben a legtöbb helyen készen megvásárolva 300-350 forintba került egyetlen gombóc fagylalt, idén ez az ár már átlagosan 400-500 forint körül van. A nyári hónapok hűsítő édességének növekvő ára sokakat sarkall arra, hogy kísérletezzenek az otthoni fagylaltkészítéssel.

A trendhez csak hozzájárul a lakosság egyre nagyobb gasztronómiai kísérletező kedve, valamint az a tény, hogy sok cukrászda és fagyizó még nem tudja személyre szabottan kiszolgálni a különböző ételallergiával és ételintoleranciával küzdőket.

„Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik megpróbálkoznak az otthoni fagylaltkészítéssel. Ki merem jelenteni, hogy sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Hatalmas a kereslet a házi fagyihoz szükséges alapanyagok iránt is, valószínűleg rekordforgalommal zárhatja majd a szezont ez a szektor” – mondta Gangel András, a 2021-es év díjnyertes fagylaltjának egyik megalkotója.

Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most

Ízben és állagban rejlik a titok

De milyen esélyeink vannak, ha otthon szeretnénk fagyit készíteni? Szinte mitikus köd veszi néha körbe a fagyikészítést, pedig megfelelő alapanyagokkal, eszközökkel és odafigyeléssel nem annyira lehetetlen vállalkozás az elkészítése. A jó fagylaltnak két jellemzője van: az íz és az állag. A megfelelő minőség előállítása azonban nem könnyű feladat. Ezen segíthetnek a fagylaltporok, paszták, alapok, jégkásák használata, amelyek ugyanolyan minőséget nyújtanak számunkra, mint a profi fagylaltozók, cukrászatok édességei.

„A jó fagyinak az állagában rejlik az egyik titka, amelyet az előállítása során nyer el. A könnyű, selymes állag ma már a minőségi fagylaltalapokkal elérhető. Ráadásul húsz perc alatt elkészül a hűsítő édesség, és utána csak be kell tenni a mélyhűtőbe. A készre ízesített és mindenmentes fagylaltalapok eleget tesznek az egészségtudatos fogyasztás kívánalmainak is. Tejallergiásoknak, laktózérzékenyeknek, illetve gyermekeknek is fogyasztható” – mondta Gangel András.

A cég fagylaltalapjai például legalább 30 százalékkal csökkentett szénhidrát- vagy energiatartalmúak. Édesítésre legtöbbször almacukrot használnak, amely lassan és egyenletesen emeli a vércukorszintet. A mindenmentes fagylaltalaphoz mindössze csak növényi tejet vagy vizet kell hozzáadni, illetve tetszőlegesen ízesíteni friss gyümölccsel, mogyoróvajjal, akár mascarpone sajttal.

Pisztácia van?

A szakember szerint a fagylaltalapok körében a legnagyobb sláger a vásárlók véleménye és a termékeladások alapján a pisztácia, a citromos keksz, a mákos guba, és az Esterházy-torta. Természetesen népszerű az összes alapíz: a vanília, a csoki és a puncs is. András személyes kedvence pedig a maracuja-mangó fagyi málnával. Ha pedig jégkásáról van szó, verhetetlen a fehércsokoládé szorbét. De hogyan alkothatjuk meg ezeket otthon?









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás