Indul a paradicsomszezon, nem is gondolnád, mekkora a választék





Míg a téli hónapokban csak kevesebb választékban érhető el a friss, ízletes hazai paradicsom, addig nyáron valódi Kánaán van: egyre több helyről mosolyognak ránk a csodálatosan piros és olykor a sárga, barna, sötétlila bogyók is. Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Trivega Kft. paradicsomszakértője szerint a kínálatban könnyű elveszni, hiszen ez a sokféle változatban kapható zöldség sok célra kiválóan felhasználható.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.22.
tuti tippek

A Világgazdaság beszámolója szerint leggyakrabban frissen, a reggeli szendvics mellé és salátába fogyasztunk paradicsomot – ilyenkor válasszunk kicsi, falatnyi méretű koktélfajtákat, amelyek édesek, lédúsak és valódi élmény összeroppantani őket a fogainkkal. Szinte az összes koktél- és snackparadicsom-fajta remek választás lesz – ha gyermekekkel akarjuk megszerettetni, érdemes kipróbálni a jellemzően sárga héjú roppanós miniparadicsomot, és az olyan különlegességet, mint a szuperédes eperparadicsom.

A kisebb méretű paradicsomok rengeteg néven ismertek, hiszen méretben, szín- és formavilágban is különböznek: a kisebb, enyhén ovális formájú paradicsomokat általában snackparadicsom néven találjuk meg, a kicsit nagyobb fajták gyakran szilva-, datolya- vagy koktélparadicsom néven érhetőek el, de népszerűek még az egészen apró cherryparadicsomok is, melyek akkorák, mint egy szép cseresznyeszem, a megnevezése is erre utal. Ezeknek a paradicsomoknak héja általában vékonyabb, állaguk lédús, ízük az egyik legédesebb, és szinte bármilyen fogyasztási célra remek választás, akár egy jó film közben is ezt nassolhatjuk kanapén ülve – írja a lap.

Grillezve kísérletezni

Ha szabad tűzön, vagy akár a konyhában szeretnénk paradicsomot grillezni, keményebb héjú, húsos fajtákat válasszunk. Ha nyársra szeretnénk húzni, akár a legkisebb méretű paradicsom is remek választás, ám egyébként nyugodtan keressünk nagyobb méretet: a grillezéshez megfelelő paradicsomok általában a koktélnál valamivel nagyobbak, felszínük kissé barázdált. Sok helyen már a csomagoláson is feltüntetik, hogy az adott paradicsom grillezéshez megfelel – figyeljük a feliratokat!

A szeletelhető a nyerő

Ilyen esetekben nagyobb méretű és keményebb, jól szeletelhető paradicsomra van szükség, ami elég húsos ahhoz, hogy a szeletek egyben maradjanak. Tipikusan ilyen fajta a húsparadicsom, amit közepes vagy valamivel nagyobb mérete, sima héja alapján biztosan felismerünk – színe akár tűzpiros, akár fakópiros, vagy pink is lehet, ami egyáltalán nem befolyásolja fantasztikus, édes, klasszikus paradicsomízét, sőt ez teszi egyedivé, különlegessé. Tökéletes választás a hagyományos nagy fürtös paradicsom, vagy a valamivel kisebb, enyhén ovális formájú szilvaparadicsom is egy friss házi hamburgerbe.

Szószokhoz, főzéshez szinte minden jó

Húsos, lédús, édes paradicsomokat válasszunk főzéshez, amelyeknek vékony a héjuk, hogy ne legyen zavaró az ételben. A hagyományos fajták általában megfelelnek erre a célra, de a fürtös cherry- vagy koktélparadicsom is nagyon jó választás a mediterrán ételekhez, meleg szószokhoz, vagy egy olyan ízletes mártogatóshoz is, mint a salsa. Paradicsomszósz készítéséhez válasszunk bátran az olasz konyha nagy királyát, a San Marzano típusú paradicsomot, mely egy kisebb méretű, ovális, gyűrött formájú, olyan, mint egy kis krumpli, bogyói extrafinom édesek, így garantált a szósz ízvilága. Ezenkívül ne ragaszkodjunk csak a piros paradicsomhoz, hiszen a sárga bogyókból is lehet nagyon különleges mártogatósokat készíteni. Bátorság, kreativitás, hajrá – biztat a Világgazdaság cikkében.

Kozmetikumokban is meg lehet találni

A paradicsom magas likopintartalma miatt gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezenkívül erős antioxidáns, lassítja a bőr öregedését, csökkenti a ráncosodást. E jótékony tulajdonságai miatt számos kozmetikai készítmény összetevői között megtalálhatod a paradicsomot. Az aknés bőrre is ajánlott pakolásként erős gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Hazai termést érdemes választani

Ha igazán ízletes és vitamindús paradicsomot szeretnénk, csak hazai termést érdemes választani! A Trivega Kft.-t többgenerációs családi vállalkozások alkotják, 50 hektáron termelnek, több mint 30 fajta zamatos paradicsomot szednek folyamatosan a Dél-Alföldön, hogy a lehető leggyorsabban és a legjobb minőségben jusson el hozzánk a mindig friss paradicsom, odafigyelve, nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható gazdálkodásra.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás