RETRO RÁDIÓ

Totálisan kimerültél érzelmileg? Állj meg, ha ezt tapasztalod!





Gyakran érzed magad túlterheltnek és stresszesnek? Ez egy olyan állapot, ami komoly bajt jelez és ha nem teszel ellene, súlyos következményekkel járhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.24.
érzelmi kimerültség

Az érzelmi kimerültség többféleképp is jelentkezhet. Mutatjuk a leggyakoribb tüneteket és tippeket is adunk, hogy túl tudj jutni ezen a nem kívánt állapoton. Fontos, hogy foglalkozz a problémával, mert ha csak legyintesz, még mélyebb gödörbe kerülsz.

Nincs már egyensúly a munka és a magánélet terén? Elveszettnek érzed magad? Itt az ideje, hogy talpra állj! Forrás: Pixabay

Ha csak loholsz a feladatok után, akkor biztosan szükséged lenne egy kis szünetre. Előfordulhat, hogy nem tudsz lépést tartani a munka, a család és a társadalmi élet követelményeivel és úgy érzed, mindig adsz, de soha nem kapsz. Ez nehezteléshez és keserűséghez vezethet, ezért ebben a helyzetben fontos, hogy lépj egyet hátra és priorizálj. Lehet, hogy csökkentened kell kötelezettségvállalásaid, hogy gondoskodni tudj magadról.

Úgy érzed, elszakadtál a szeretteidtől? Amikor érzelmileg kimerült vagy, valószínűleg inkább visszavonulsz, így pedig nehéz szoros köteléket fenntartani. Ez azért van, mert nincs energiád ezekbe a kapcsolatokba fektetni. A helyzet javítása érdekében elengedhetetlen, hogy minőségi időt tölts szeretteiddel.

Küzdj, hogy örömet találj a mindennapi tevékenységekben!

Azok a programok, amelyek egykor örömet okoztak, már nem feltétlenül vonzanak? Lehet, hogy azon kapod magad, már nem igazán élvezel semmit. Ha ez a helyzet, akkor fontos új dolgokat találni, amelyek felvidítanak. Lehet ez egy új hobbi vagy egy új étterem kipróbálása is, a fantáziád szabhat csak határt.

Az érzelmi kimerültség gyakori tünete, ha túlságosan aggódsz olyan dolgok miatt, amelyek az irányításodon kívül esnek. A sok idegeskedés rendkívül káros, megviseli a mentális és a fizikai egészségedet. Ha ebben a helyzetben találod magad, fontos, hogy azokra a történésekre összpontosíts, amelyeket tudsz befolyásolni. Készíts egy listát azokról a helyzetekről, amelyek stresszt okoznak, és gondold át, mit tehetsz a változás érdekében. Érdemes szakember segítségét kérni, ha a szorongás túl soknak bizonyul ahhoz, hogy egyedül kezelni tudd.

Ingerlékeny vagy a környezetedben élő emberekkel szemben?

Amikor túlterhelt vagy, előfordulhat, hogy azokon az embereken vezeted le a frusztrációdat, akiket szeretsz. Szabj határokat magadnak és próbáld kívülről megvizsgálni a helyzetet! Nem is emlékszel az utolsó alkalomra, amikor jól érezted magad? Ebben az állapotban gyakran rágódhatsz a negatív tulajdonságaidon. Lehet, hogy másokhoz hasonlítgatod magad, és úgy érzed, nem vagy elég jó. Fontos, hogy összpontosíts az élet pozitív oldalára! Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyek boldoggá tesznek, és próbálj meg ezekkel foglalkozni.

Így segíts magadon!

Ha a fentiek igazak rád, akkor a legfontosabb, hogy szánj egy kis időt magadra. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már a kis lépések is segítenek. Talán szünetet kell tartanod a munkádban vagy egy hétvégére el kell vonulnod. Akárhogy is, legyen időd kikapcsolódni és feltöltődni!

Mindenekelőtt saját magadra kell vigyáznod! Ennek érdekében húzd meg a határokat és mondj nemet arra, ami kimerít vagy amihez nincs kedved. Egyúttal tudasd a környezeteddel, hogy mire van szükséged, hagyd, hogy segítsenek. Beszélgess a családoddal, barátaiddal a helyzetedről, de ha ez nem elég, akkor keress fel egy terapeutát. Támogatásukkal olyan küzdési mechanizmusokat fejleszthetsz ki, amelyek segítenek visszanyerni önmagad.





Ezeket olvastad már?
Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás