Shiitake gombával töltött paprika – Sütőben is készíthető!

A Bulk Shop vegán barát biobolt weboldalán számos, a náluk vásárolt alapanyaghoz összeállított receptekkel is szolgál. Ezúttal egy klasszikus magyar töltött paprika bulkos változatát osztjuk meg a Metropol olvasóival.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.29.
Vegán töltött paprika

A gombával intenzív ízű, a paprika-paradicsom ízével harmonizáló tölteléket lehet készíteni. A shiitake gomba nagyon egészséges, értékes élelmiszer, kötetnyi irodalom lelhető fel gyógyító hatásáról. A töltelék összeragasztásához mi tojáspótló port használtunk, de lentojással is összeragad annyira, hogy főzés közben nem jön ki a paprikából a töltelék.

A shiitake gombával töltött paprika hozzávalói

6 darab nagyobbacska, kicsumázott zöldpaprika

A töltelék hozzávalói:

1/2 csomag shiitake gomba (előző éjszakára/néhány órára beáztatva)

2/3 bögre (1 bögre=2,5 dl) jázminrizs/más, könnyen fővő rizs

1 közepes hagyma felaprítva

2 gerezd fokhagyma felaprítva

1 löttyintésnyi olívaolaj/más olaj

1 lapos evőkanál miso

1 kis csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű apróra vágva/1 evőkanál szárított fűszerek

1 púpozott evőkanál hántolt kendermag (elmaradhat)

1 evőkanál inaktív élesztő (elmaradhat)

só, ha szükséges (a miso sós)

2 kávéskanál tojáshelyettesítő por/2 lentojás

tovább ízesíthető 1 kávéskanál shiitake gombaporral is (elmaradhat)

Nem hússal, hanem shiitake gombával van töltve! Fotó: bulkshop.hu

A paradicsomos főzőlé hozzávalói

0,5 dl sűrített paradicsom+0,5 liter víz

1 kávéskanál cukorféleség

1 evőkanál Balance zöldség erőleves/más mindenmentes ételízesítő/zöldség erőleves/zöldséglé

só, ha szükséges (a Balance erőleves sós)

egy kis csokor vegyes zöldfűszer csomóban összekötve (oregáno, bazsalikom, kakukkfű)

1 kis fej lilahagyma egészben

Egészséges, húsmentes Fotó: bulkshop.hu

A shiitake gombával töltött paprika elkészítése

  • A shiitake gombát néhány órára vagy egy egész éjszakára áztassuk be.
  • Szűrjük le az áztató vizet, és a gombát aprítsuk fel vékony csíkokra. Tegyük félre.
  • A hagymát, fokhagymát az olajon pároljuk meg.
  • Adjuk hozzá a misót és főzzük össze.
  • A megpárolt hagymákhoz adjuk hozzá az aprózott shiitake gombát és pároljuk együtt 15 percig. Kavargassuk, sütögessük, hogy a gomba és a hagyma elfője a levét. Tegyük félre az elkészült gombát és hagyjuk hűlni.
  • Mossuk meg a rizst alaposan.
  • Aprózzuk el a zöldfűszereket.
  • Egy tálban keverjünk össze mindent: a rizst, a kihűlt gombát, ízesítőket és fűszereket.
  • Hagyjuk a tölteléket kicsit állni, amíg a paradicsomos főzőlevet elkészítjük.
  • A sűrített paradicsomot hígítsuk fel a vízzel. Tegyünk bele 1 evőkanálnyi zöldség-erőlevesport, ízesítsük kevés cukorral, sóval, (ha szükséges), tegyük bele a csokorba kötött zöldfűszereket és a megpucolt lilahagymát egészben.
  • A paradicsomlevet az ízesítőkkel és a fűszerekkel forraljuk fel.
  • Amíg a paradicsom felforr, töltsük meg a paprikákat az időközben kihűlt töltelékkel.
  • Vegyük a paradicsomlé alatt a lángot takarékra, várjuk meg, amíg a paradicsomlé forrása lecsendesedik. A paprikákat gyengéden/finoman engedjük bele az éppen csak forrásban lévő paradicsomlébe. Forraljuk fel a levet újra és csendes tűzön főzzük a paprikák héjának megpuhulásáig. Ez nagyjából 25 perc.
  • Süthetjük is!

    A paprikákat sütőben is megsüthetjük. Ez esetben az elkészített paradicsomlevet öntsük egy mély sütőedénybe és szép sorjában helyezzük bele a paprikákat. Süssük, amíg a paprikák héja átszúrhatóra puhul. Ez nagyjából 180 fokos sütőben 35-40 perc. Jó étvágyat!









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás