A Bulk Shop vegán barát biobolt weboldalán számos, a náluk vásárolt alapanyaghoz összeállított receptekkel is szolgál. Ezúttal egy klasszikus magyar töltött paprika bulkos változatát osztjuk meg a Metropol olvasóival.
A gombával intenzív ízű, a paprika-paradicsom ízével harmonizáló tölteléket lehet készíteni. A shiitake gomba nagyon egészséges, értékes élelmiszer, kötetnyi irodalom lelhető fel gyógyító hatásáról. A töltelék összeragasztásához mi tojáspótló port használtunk, de lentojással is összeragad annyira, hogy főzés közben nem jön ki a paprikából a töltelék.
6 darab nagyobbacska, kicsumázott zöldpaprika
A töltelék hozzávalói:
1/2 csomag shiitake gomba (előző éjszakára/néhány órára beáztatva)
2/3 bögre (1 bögre=2,5 dl) jázminrizs/más, könnyen fővő rizs
1 közepes hagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
1 löttyintésnyi olívaolaj/más olaj
1 lapos evőkanál miso
1 kis csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű apróra vágva/1 evőkanál szárított fűszerek
1 púpozott evőkanál hántolt kendermag (elmaradhat)
1 evőkanál inaktív élesztő (elmaradhat)
só, ha szükséges (a miso sós)
2 kávéskanál tojáshelyettesítő por/2 lentojás
tovább ízesíthető 1 kávéskanál shiitake gombaporral is (elmaradhat)
0,5 dl sűrített paradicsom+0,5 liter víz
1 kávéskanál cukorféleség
1 evőkanál Balance zöldség erőleves/más mindenmentes ételízesítő/zöldség erőleves/zöldséglé
só, ha szükséges (a Balance erőleves sós)
egy kis csokor vegyes zöldfűszer csomóban összekötve (oregáno, bazsalikom, kakukkfű)
1 kis fej lilahagyma egészben
A paprikákat sütőben is megsüthetjük. Ez esetben az elkészített paradicsomlevet öntsük egy mély sütőedénybe és szép sorjában helyezzük bele a paprikákat. Süssük, amíg a paprikák héja átszúrhatóra puhul. Ez nagyjából 180 fokos sütőben 35-40 perc. Jó étvágyat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre